“Ik ben nu gezonder dan toen ik seronegatief was”

22 november 2017
Seropositieven zijn vaak niet meer besmettelijk. “Een verlossing” zegt Thierry Franck in "Nieuwe Feiten". Maar het taboe blijft.

Vorig jaar zijn er in ons land bijna 10% minder hiv-diagnoses gesteld dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Specifiek bij de populatie homomannen daalt het aantal hiv-diagnoses voor het eerst, en meteen met 8 procent. De daling zou onder meer komen omdat veel seropositieven het virus niet meer kunnen doorgeven.

“Fantastisch nieuws” zegt Thierry Franck die zelf al bijna 14 jaar met HIV leeft. “Uiteraard moeten we nog voorzorgen nemen, zoals iedereen dat moet doen. Maar met je vaste partner kan je gerust zonder condoom vrijen.” (Toch wat HIV betreft, er zijn uiteraard ook andere SOA’s)

Franck leidt het leven van iemand die niet seropositief is. Al moet hij wel twee keer per jaar naar de dokter om zijn bloed te laten controleren. Ook moet hij nauwgezet zijn medicatie innemen. Maar toch is hij heel gezond. Gezonder zelfs dan toen hij seronegatief was.

Zo’n diagnose is een kantelpunt in je leven. Ik ben sindsdien gestopt met roken, en ga nu veel meer sporten.
Thierry Franck

Dat hij het virus niet meer kan doorgeven, is een enorme opluchting voor Franck, een verlossing zelfs. “De eerste jaren was dat niet zo. Het is pas met de jaren dat dit door onderzoek is vastgesteld. Het is een chronische aandoening geworden.”

Maar ondanks het feit dat seropositieven niet meer besmettelijk zijn, heerst er toch nog een groot taboe op de ziekte. Zo is Franck een van de weinigen die er losjes over praat. “Het taboe is enorm. Maar HIV is dan ook niet sexy: het wordt gerelateerd met onbeschermde seks. En op seks rust sowieso een taboe.” Daarom is het voor veel mensen niet evident om erover te praten.

Het is moeilijk om het te vertellen aan een partner, en er wordt vaak nog afwijzend op gereageerd.

Laat je zeker testen bij de minste twijfel, raadt Franck iedereen tenslotte nog aan. “Zeker als je wisselende partners hebt.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook:

Radio 1 Select