"Ik ben op mijn tenen getrapt door de uitspraken van Bart De Wever"

15 februari 2019
De haven van Antwerpen is de tweede grootste haven van Europa, na Rotterdam. De haven creëert deze dan ook werkgelegenheid voor meer dan 165.000 mensen, waaronder 8.500 havenarbeiders. Eéntje daarvan was vanmorgen te gast Bij Debecker.

Bob Baete is 40 jaar en werkt al twintig jaar als havenarbeider. Hij deed al verschillende jobs in de haven en is momenteel gepromoveerd tot kraanman. “Je begint telkens als dokwerker of als kuiper en vervolgens kun je doorgroeien naar een hogere functie. In mijn geval is dat als kraanman.” vertelt Bob. Met veel vaktermen vertelt Bob over zijn beroep. Maar wat betekenen al die termen?

Vakterminologie van de havenarbeider:

Niet zonder risico

“Ik ben 20 jaar dagloner geweest en nu als kraanman zou ik een vast contract krijgen. Dat is voor mij een hele stap.” zegt Bob. Als havenarbeider ben je ook genoodzaakt constant alert te zijn gezien je werkt met zwaar materiaal. “Er loopt gelukkig niet erg veel mis, maar als er iets voorvalt dan is de afloop meestal fataal.”, legt Bob uit.

Hoe het allemaal begon

“Mijn schoolcarrière was geen succes en in zo’n geval is de haven de ideale manier om toch vooruit te komen in het leven. Je hebt geen diploma nodig om daar aan de slag te gaan en kan doorgroeien.” vertelt hij. Nadeel is wel dat er dagen zijn waarop Bob opgebeld wordt met de mededeling dat er geen werk is voor hem. Op deze dagen is het voor Bob meestal een zoektocht naar firma’s die hem wel kunnen gebruiken.

 

Er loopt gelukkig niet erg veel mis, maar als er iets voorvalt dan is de afloop meestal fataal.
Bob Baete

Stakingen

Havenschepen Annick De Ridder deelde afgelopen woensdag haar ontevredenheid over de stakingen in de haven in de Ochtend: “Een dag staken zorgt voor miljoenen euro’s schade en dan heb ik het nog niet gehad over de internationale imagoschade die we oplopen.”

De bananenboot

Wie de reeks “Over Water” op Eén volgde zal er misschien al van gehoord hebben: de befaamde ‘bananenboot’. Bob volgt de reeks, maar wacht nog steeds op de eerste uitnodiging om naar zo’n seksfeestje op ‘den bananenboot’ te gaan. Hij kan niet bevestigen of ontkennen of die boot effectief bestaat. Luisteraar Dieter, een havenarbeider uit Zeebrugge, kon ook geen antwoord bieden op de vraag of er een dergelijke boot in Zeebrugge is: “Een bananenboot in de haven van Zeebrugge? Bij ons zijn het kiwi’s!”.

Wapens, drugs en mensensmokkel?

De haven is een belangrijke toegangspoort is voor wapenhandel, drugs- en mensensmokkel,...’ Bob zelf vertelt dat hij nooit eerder in aanraking kwam met deze zaken. Begin januari vertelde Bart De Wever dat hij vindt dat havenarbeiders strenger gescreend moeten worden en dat ze tegen zichzelf beschermd moeten worden. “Ik ben een grote jongen. Ik heb Bart De Wever niet nodig om mij tegen mezelf te beschermen en ik ben op mijn tenen getrapt door die uitspraken van hem”, vulde Bob vervolgens aan.

Radio 1 Select