“Ik ben tegen de Olympische gedachte, ik neem deel om te winnen. Punt.”

25 november 2016
Het bedrijf van Peter Vyncke werd in oktober verkozen tot onderneming van het jaar, maar ook in andere verkiezingen kan de zakenman zijn slag thuis halen. Zo werd hij als student preses van Ekonomika, al heeft hij toen wel alle truken van de foor moeten bovenhalen.

Preses

Na een aantal jaar lid te zijn geweest bij Ekonomika, “de grootste en mooiste studentenvereniging in Leuven” was het tijd voor de volgende stap. “Het ligt nogal in mijn aard om de leiding te nemen en dus deed ik mee aan de verkiezing voor preses”, aldus Vyncke. De voorbereidingen verliepen echter stroef: “Ik ben als medewerker bij Ekonomika te eerlijk en te weinig politiek correct geweest”, vertelt de ondernemer. “Daardoor had ik geen netwerk en begon ik zeer onvoorbereid aan de start van de verkiezing”.

Ik ben als medewerker bij Ekonomika te eerlijk en te weinig politiek correct geweest

Het contrast met de voorgaande presessen kon niet groter zijn. “Zij waren de ideale schoonzonen; leuk, vriendelijk, tof, beleefd, maar wel heel erg saai. Daar voldeed ik niet aan”. Het nadeel was wel dat, door iedereen voor het hoofd te stoten, Vyncke op het punt stond de verkiezing te verliezen. “Maar ik ben tegen de Olympische gedachte, ik neem deel om te winnen. Punt.” De overwinning, die kwam er uiteindelijk dankzij een combinatie van charisma en truken van de foor.

Truken van de foor

Wat hielden die dan precies in? “Ik ben heel goed in mensen ompraten, waarschijnlijk ook een beetje intimideren. “Doe mee met de winnaar” zei ik tegen de ploeg van mijn concurrent, en na een heleboel niet zo mooie dingen, hebben ze dat gedaan.”

Dat alles leerde Vyncke wel een belangrijke les: “De bedrijfswereld is poeslief vergeleken met de politiek. Ik heb daar van afgezien."

De bedrijfswereld is poeslief vergeleken met de politiek.

Radio 1 Select