“Ik ben verbijsterd door het succes van mijn eigen werk”

3 mei 2019
Met zijn nieuwe tentoonstelling in Venetië heeft Luc Tuymans opnieuw een grens verlegd in een al rijk gevulde carrière. In Touché vertelde hij hoe zijn kunst onlosmakelijk verbonden is met zijn persoon.

Tuymans wil met zijn nieuwe tentoonstelling La Pelle een breed publiek bereiken. “Ik maakte ze niet voor de experts of de verzamelaars, maar voor de mensen die geen Tuymans kunnen kopen, en voor toeristen”, vertelt hij. 

Hij ziet zijn succes nog altijd als een vorm van wraak die hij neemt op zijn pesters van vroeger. “Het is de revenge of the nerds. Als kind was ik verlegen, op het randje van autistisch, erg mager ook. Ik werd daarom extreem gepest op school. Mijn boekentas werd weggegooid, en ik werd in een industriële vuilnisbak geduwd. Dat duurde tot ik een groeischeut kreeg.”

Als je geluk hebt, moet je er ook naar handelen

Tuymans combineerde het schilderen lang met een job als portier in het nachtleven. Hij trok zelf naar Jan Hoet om aan hem zijn werk te presenteren. “Er ontstond een verstandhouding tussen ons. Wat niet altijd evident was, want hij was soms een machtsfiguur.” Tuymans had geluk dat hij Hoet toen ontmoette. “Maar als je geluk hebt, moet je er ook naar handelen. Dat doet niet iedereen.”

Vandaag is Tuymans succesvol. “Maar ik begrijp het succes van mijn eigen werk niet. Dat verbijstert, tot op de dag van vandaag. En als ik begin te schilderen, is er nog altijd de angst dat ik het niet meer kan. Gelukkig maar ook, want anders wordt het bandwerk.”

Geld

Zijn werken worden verkocht voor ongelooflijke bedragen. Tuymans noemt de kunstmarkt in Touché zelf ook “perfide”. “Maar het is nooit, never mijn bedoeling geweest om kunst te maken voor het geld. Wel om het te tonen. Vandaar ook de expo in Venetië: daar kan iedereen het zien.”

Wat vindt hij van een Luc Tuymans-museum? “Nooit. Jamais. Dat laat ik in mijn testament zetten. Een museum over één kunstenaar is de dood van een kunstenaar.”

Claus

Nu hij ouder wordt, wordt hij er niet milder op. “Maar hopelijk wel scherper.” (lacht) Fysiek heeft Tuymans wat kwaaltjes, maar mentaal voelt hij zich goed. “Als je dementeert, wordt het natuurlijk wel moeilijk. Ik begrijp de keuze van Hugo Claus om euthanasie te plegen perfect. Dementie wou hij niet ondergaan. Ik zou dat ook overwegen.”

Lees ook:

Lijst van artikels