"Ik ben verontwaardigd over wat er met 'Girl' gebeurt, maar ik heb een vermoeden waarom Netflix dit doet"

14 november 2018
Op vraag van van distributeur Netflix moeten een aantal scènes uit de film 'Girl' van Lukas Dhont geschrapt worden, vóór die in de Amerikaanse bioscoopzalen komt. Netflix zou zo willen vermijden dat de kansen op een Oscarnominatie gehypothekeerd worden. Censuur? Typisch voor puriteins Amerika? Regisseur Michael Roskam was zelf met ‘Rundskop’ genomineerd voor een Oscar en hij draaide een film in de VS: ‘The Drop’. Hij probeert de ingreep van Netflix te begrijpen.

Michaël Roskam voelde meteen een diepe verontwaardiging toen hij het nieuws hoorde. Als voorzitter van de Vlaamse Unie van Regisseurs wilde hij ook weten wat er nu juist aan de hand is. Ook al omdat Netflix een bedrijf is dat wel wat risico's durft te nemen en zijn nek uitsteekt voor de auteurscinema. Intussen heeft Roskam een vermoeden van wat er achter de beslissing van Netflix zit. 

"Er geldt in de Verenigde Staten een verbod op het tonen van minderjarig naakt in om het even welk beeldend werk. Al gaat het hier om een Belgische acteur, dus is de wet allicht niet van toepassing. Als je in je film een full frontal naked personage toont krijg je sowieso een R-rating wat de marketingmogelijkheden beperkt en je publiek danig verkleint. Maar je kan als regisseur principieel zijn en die rating voor lief nemen. 

"Als je genomineerd wil worden voor een Oscar dan is een van de voorwaarden dat de je film een Amerikaanse distributie heeft. Concreet betekent dit dat je film vóór het toekennen van de nominaties gedurende mistens één week te zien moet zijn in een Amerikaanse bioscoop. Omdat het vaak kort dag is laat de verdeler je film dan ergens een week draaien in een kleine arthouse zaal zodat je zeker aan het reglement voldoet. Allicht is ook Netflix dit van plan, maar als ze de tijdens die ene week de originele, niet-gecensureerde versie tonen, én er komt een klacht, dan moet de overheid de film in beslag nemen, zelfs als is de klacht niet ontvankelijk. En dan voldoet de film niet meer aan de regels en kan je naar de nominatie fluiten. Daarom wil Netflix allicht op veilig op spelen. Ook mijn advocaat in de VS - die de film al gezien heeft - vermoedt dat dit de reden is. Ik kan alleen maar hopen dat Netflix na de nominatieronde alsnog de originele versie van 'Girl' in de zalen zal brengen". 

Dit wil nog niet zeggen dat Amerika zo'n preuts land is. Roskam: 'Het is dubbel. Enerzijds is het een vrij land, met een grote libertijnse stroming én en een gigantische porno-industrie. Maar is er ook een wet die de meer puriteinse Amerikanen beschermt tegen onaangekondigde blootstelling aan aanstootgevend materiaal. Er is in de samenleving een soort pact dat deze twee strekkingen verzoent.'

Volgens Roskam moet deze affaire zeker pijn doen bij Lukas Dhont: 'Net omdat hij een regisseur is die zich heel goed kan inleven in mensen en die gevoelens kan vertalen in een film. Dat acteur Victor Polster erin slaagt om zo'n sterk personage neer te zetten, bewijst bovendien Dhont een regisseur is die je als acteur ten volle kan vertrouwen. '

Lees ook: