"Ik besef hoe belangrijk het Nederlands is, maar wat met fixatie op énkel dat Nederlands?"

23 maart 2017
Peter Schoenaerts is theatermaker. In de voorstellingen waar hij aan meewerkt, gaat het vaak over de Nederlandse taal omdat ze afgestemd zijn op anderstaligen. Wat hem meer en meer stoort is de groeiende fixatie van veel mensen op énkel dat Nederlands in Vlaanderen.

Al jarenlang help ik anderstaligen om hun Nederlands te oefenen: ik heb NT2-les gegeven, ik maak theater voor anderstaligen, ik organiseer zangprojecten. Duizenden mensen, van vluchtelingen tot Franstalige Belgen, heb ik in de loop der jaren enthousiast zien worden voor onze taal.

Velen zijn ingeburgerd geraakt of hebben werk gevonden, dankzij een betere kennis van het Nederlands. Ik besef dus maar al te goed hoe belangrijk het Nederlands kan zijn.

Maar wat mij ongelofelijk begint te storen, is de groeiende fixatie van veel mensen op énkel dat Nederlands. Alsof je geen andere taal meer mag spreken. Zo zag ik van de week twee Spaanse toeristen in het station van Vilvoorde, die in het Engels de weg vroegen aan een oudere man. Die brulde hen toe: ‘Ne-der-lands spre-ken!’

Ik vond dat een pijnlijke illustratie van hoe we onze openheid aan het verliezen zijn.

Van meertalige vrienden hoor ik hoe ze door vreemden soms afgesnauwd worden als ze met hun kinderen of vrienden Arabisch of Frans spreken. Ik begrijp dat absoluut niet. Met veel plezier heb ik die Spaanse toeristen in Vilvoorde dan ook verder geholpen, in het Engels én Spaans.

Want een gastvrij Vlaanderen, dat is méér dan enkel vriendelijk zijn voor wie Nederlands spreekt.