"Ik besta uit meer dan erecties"

2 november 2015
Dat zegt ex-VRT topman Mark Coenen, naar aanleiding van zijn prostaatkanker. Hij vertelde over zijn ziekte naar aanleiding van "Movember", een jaarlijkse bewustmakingscampagne rond prostaat-en teelbalkanker.

Mark Coenen werd in juli geconfronteerd met prostaatkanker. Twee maanden later was zijn prostaat eruit. Hij heeft geen behoefte aan een praatgroep: "Ik vind kanker een heel individueel ding, iedereen interpreteert dat op zijn eigen manier. Maar ik ben heel goed begeleid en ontspannen naar de operatie toegegaan."

De operatie is volgens hem niet iets om meteen depressief van te worden. Maar wat dan met je mannelijkheid?

Ik besta uit meer dan erecties, en ik kan mij ook keihard amuseren in bed zonder erecties.

Maar Coenen geeft toe dat het een impact heeft: "Natuurlijk, het grijpt hard in op je mannelijkheid. Raymond van het Groenewoud zingt niet 'Ik wil slap zijn', maar zingt 'Ik wil de grootste hebben'. Voor een man is dat zeker bedreigend. "

Bovendien, zo sluit hij af, hangt een mogelijke operatie af van het stadium waarin je je bevindt. Als je echt fundamenteel en heel lang last hebt van allerlei klachten, verandert de zaak. Gelukkig voor Coenen, zou het bij hem om tijdelijke problemen gaan. 

De stichting Movember Foundation organiseert een jaarlijks evenement tijdens de maand november om aandacht te vragen voor prostaatkanker en teelbalkanker. Gedurende de maand november roepen ze mannen op hun snor te laten staan. Volgens sommigen is er nog steeds te weinig aandacht voor mannen met kanker, terwijl vrouwen met kanker wél ontzettend gesteund worden.

Zelf behoefte aan een goed gesprek met lotgenoten? Je kan terecht bij Wij ook en Think Blue Vlaanderen.

Foto © Bas Bogaerts