"Ik bewonder rechters die zich niet laten beïnvloeden tijdens een groot proces"

23 februari 2018
Hoe moeilijk is het voor een rechter om zich niet te laten beïnvloeden tijdens een groot proces? Advocate Nathalie Buisseret bewondert rechters die hun onafhankelijkheid tonen.

Michel Lelièvre, ex-lid van de bende van Marc Dutroux, schond ooit de voorwaarden van het uitgangsverbod dat zijn advocate Nathalie Buisseret hem bezorgde. Toch gaf de rechter hem geen sanctie, een moedige beslissing volgens haar. Ze is van mening dat een rechter onafhankelijk moet zijn, en zich niet mag laten beïnvloeden tijdens een zaak. Het oordeel moet gebeuren op basis van feiten. Ze heeft veel begrip voor rechters die dat kunnen. 

Michel Lelièvre vs. Michelle Martin

Zelf legt de advocate de link met Michel Lelièvre, bekend van de zaak Dutroux. Michel Lelièvre werd veroordeeld voor de ontvoering van vier meisjes en koesterde geen hoop om ooit vrij te komen. Tot Michelle Martin vrijkwam in 2012, toen zag Michel Lelièvre zijn kans. Hij vroeg om de rest van zijn celstraf in beperkte hechtenis door te brengen. Nathalie Buisseret bezorgde Michel Lelièvre een eerste uitgangsvergunning. 

Niemand sprak erover, tot enkele journalisten van Het Laatste Nieuws er lucht van gekregen. “Dat hoefde niet geweten te worden,” zegt Nathalie. 

De krant publiceerde foto’s van Michel waarop hij een pintje in de hand had. Volgens de voorwaarden mocht dit niet. “Er was al tumult omdat hij naar buiten mocht, en dan schond hij ook nog eens zijn voorwaarden”, vertelt Nathalie. Het hek was van de dam.

Een rechter moet zich daarboven kunnen plaatsen.

De zaak ging naar de Rechtbank van eerste aanleg Brussel, die daar heel moedig op reageerde volgens Nathalie. Er volgde geen sanctie. De rechter oordeelde dat het niet zo erg was dat Michel Lelièvre één alcoholisch drankje had genuttigd.

“Ik vind het moedig dat een rechter zich daar boven kan plaatsen,” besluit Nathalie.