"Ik dacht dat iedereen vrolijk was, behalve ik"

5 februari 2016
Acteur Peter De Graef heeft het moeilijk met de geforceerde vrolijkheid van de maatschappij. Zelf heeft hij een moeilijke periode achter de rug, en hij voelde zich daar lange tijd alleen in.

Peter De Graef had geen makkelijke kindertijd. Zijn moeder stierf toen hij 7 maanden oud was. Zijn vader had borderline en was gehandicapt (door polio). Ook z'n oudere broer had een handicap. Daarom moest hij op vijfjarige leeftijd naar de kostschool. "Ik ging van bij het begin getraumatiseerd de volwassenheid in."

Een 'geschuurd' leven

Wat volgde was niet prettig. Verslaving. Therapie. En de zoektocht om over alles heen te komen. Lange periodes dacht Peter dat hij helemaal alleen was op de wereld. Dat niemand was zoals hij. "Ik dacht dat iedereen vrolijk was, behalve ik."

Als er minder geforceerde vrolijkheid was zou ik me misschien minder idioot hebben gevoeld. Of minder alleen in de wereld.

Peter zegt dat we ons onbewust met anderen vergelijken. "We vergelijken het uiterlijk van anderen met ons eigen innerlijk." Maar het leven schuurt soms, het wringt. En wat telt, is hoe we ermee omgaan.

Writer's goldmine

Pas toen hij 40 was is de strijd met zijn 'geschuurd' leven kunnen stoppen. 

Of hij boos is op het leven, het lot dat hij kreeg? "Nee, dat lost totaal niets op."

Hij gaf zijn leven zelfs een positieve draai. Zijn moeilijke leven bleek achteraf een creatieve goudmijn te zijn. Hij haalde er veel inspiratie uit. "Het is wel een 'writer's goldmine' zo'n leven. Ik heb veel genoegen om mijn ellende om te zetten in het schrijven."

 

Bio

Peter De Graef is een Vlaams acteur, auteur, regisseur en theatermaker.

Hij speelde onder andere mee in Ben X, Den elfde van den Elfde, Code 37, David, en andere.

Peter schreef het boek "Zoals de dingen gaan; Rudy!"

 

Herbeluister het volledige gesprek met Peter De Graef in De Bende van Annemie:

Foto © VRT