"Ik probeer het cijfer zes te mijden"

6 september 2018
Radio 2-presentator Albrecht Wauters mijdt ten alle prijze het cijfer zes. Geen onschuldig bijgeloof, want Albrecht lijdt aan een obsessief-compulsieve stoornis

Vandaag ging 'De Wereld van Sofie' over bijgeloof. En dat draait vaak om cijfers en getallen. Cijfers die je ten allen prijze wil vermijden (zoals 13), of die je net gaat opzoeken omdat ze geluk brengen.

Radio 2-presentator Albrecht Wauters vermijdt het cijfer zes. Hij zal bijvoorbeeld niet om zes minuten over het uur ergens binnen gaan. Dan wacht hij liever even. Zonder dat hij goed weet waarom. Want waarom zes en niet acht?
Vier keer het licht aan en uitdoen om zeker een goeie nachtrust te hebben (“wie naar mijn slaapkamer kijkt, denkt vast dat ik lichtsignalen geef”), je schoenen altijd rechts zetten …. Albrecht heeft nog wel meer rituelen die op bijgeloof lijken, maar die niet zo onschuldig zijn. Hij lijdt namelijk aan een compulsief obsessieve stoornis. Waarbij je hele leven in het teken komt te staan van bepaalde rituelen en fixaties maar ook van gedachten die zich obsessief herhalen in je geest. En waarbij je net bepaalde handelingen gaat uitvoeren om die gedachten weg te krijgen. Dat werd voor Albrecht op den duur zo afmattend dat hij hulp moest zoeken. 

Kan je nu je been naar rechts doen? Dat is essentieel voor mij.
Albrecht Wauters

Sommige van die rituelen en gedachten vond Albrecht nog enigszins grappig. Zoals tijdens het liefdesspel tegen je minnaar zeggen: “Kan je even je been naar rechts zetten, want dat is toch wel essentieel voor mij”. Maar als je tijdens het autorijden een boordsteen raakt, en dan telkens moet terugrijden omdat je maar blijft denken dat je iemand hebt aangereden, dan weet je dat er iets niet klopt.

Lange tijd dacht Albrecht: “dit hoort bij mijn persoonlijkheid, dit is wie ik ben.” Tot zijn psychiater hem vertelde: “Je bent hier al jaren heel hard tegen aan het vechten. Je moet hier iets aan doen, anders wordt het té uitputtend.” Albrecht: “Ik ben toen in huilen uitgebarsten, want nu zegt eindelijk iemand precies wat er met mij aan de hand is, waar ik al zo lang tegen vecht.”

Intussen gaat het beter met Albrecht. En hij put troost uit verhalen van bekende lotgenoten, of een boek waarin hij zich herkent zoals 'The catcher in the rye' van J.D. Salinger. 

Beluister het interview:

Lees ook: