"Ik denk dat heel veel mensen mantelzorger zijn zonder het te beseffen"

15 februari 2017
Sandrine André vertelt hoe dementie een rode draad is in haar familie. Toen ze dacht dat haar moeder de eerste tekenen begon te vertonen, zei de dokter dat het eerder een depressie leek en wou hij haar antidepressiva voorschrijven. "Ik begrijp dat hij de twee verwarde, want het lijkt enorm op mekaar." Haar moeder was moedeloos, nam geen initiatief meer, ...

In haar familie gaat het voornamelijk om 'frontaal-temporale' dementie. "Die vorm heeft karakterveranderingen tot gevolg. En je hebt geen ziektebesef." Uiteindelijk werd, na een bezoek bij de neuroloog, duidelijk dat haar moeder effectief dementerend was. 

"Na het overlijden van mijn vader, werd ik mantelzorger. Al besefte ik dat op dat moment niet. Ik was een dochter, die zorgde voor." 

Ik denk dat heel veel mensen mantelzorger zijn, zonder dat ze beseffen dat ze mantelzorger zijn.

Na het overlijden van haar moeder, werd ze mantelzorger voor de broer van haar moeder (acteur Bernard Verheyden). "Ik heb hem laten opnemen in een tehuis. Voor hem thuis zorgen was voor mij niet meer haalbaar. Ik heb het twee jaar geprobeerd, maar kon het niet meer aan." Ze vond het moeilijk hem dat te vertellen, maar uiteindelijk ging dat makkelijker dan gedacht. "Mensen met dementie hebben die hulpende hand nodig. "Je moet ze alleen niet duwen of dwingen, maar begeleiden in de juiste richting. Dan kunnen ze vaak nog heel veel zelf." 

 

Mensen met dementie moet je niet duwen of dwingen, maar begeleiden in de juiste richting. Want dan kunnen ze vaak nog heel veel zelf.
Sandrine André

Radio 1 Select