"Ik denk dat we het continu presteren allemaal een beetje moe zijn"

5 augustus 2021
In 'De Zomer Van' gaat Katrin Swartenbroux samen met de luisteraar op zoek naar muziek waarin 'slacking' zit. Maar wat is dat juist dat 'slacken'?

Katrin Swartenbroux is cultuur- en lifestylejournaliste bij de krant De Morgen, ze weet wat leeft in de maatschappij en vooral wat zal leven in de maatschappij. Twee jaar geleden pleitte ze voor meer 'slacking' in de maatschappij. Vandaag begint de 'slacker' wederom zijn intrede te maken.

"De term 'slacker' bestaat al super lang, maar in de jaren '90 werd het pas een dingetje. 'Slacking' is een soort levensstijl, die meer te maken heeft met het whateverisme. Het hoeft niet zo perfect te zijn, het hoeft niet instagramworthy te zijn. Ik vind dat dat toch iets is dat we vandaag meer nodig hebben: een beetje minder kei hard ons best doen, een beetje minder proberen om het allemaal zo picture perfect te maken," vertelt Swartenbroux. 

Prestatiegerichte maatschappij

Maar vergis u niet, 'slacking' betekent niet wat nietsnutten. Swartenbroux legt uit: "Het is meer dan gewoon niks doen, het is ingaan tegen de prestatiecultuur in de maatschappij. Het omarmen van contentement. Het gaat niet om heel de tijd te streven naar de beste versie van jezelf zijn, maar gewoon even stilstaan bij het nu."

Die prestatiedrang zit heel erg in onze maatschappij. Zelfs als we 'ontspannen' laten we de drang om beter te worden niet los. "Bijvoorbeeld bij lopen, we delen altijd met mensen wat we gedaan hebben. 'Oh kijk ik heb nu deze tijd gelopen.' We gaan altijd voor meer," verklaart Swartenbroux. "Als het niet om sport gaat, heb je bijvoorbeeld borduren en dat wordt dan een sidejob waarmee je geld verdient. Of je zet je werkjes op Instagram voor de likes. Ik denk dat we dat allemaal wel een beetje beu worden."

Bekijk ook: