“Ik denk er ten stelligste over na om offline te gaan”

10 september 2017
Tv-kok Jeroen Meus heeft zich voorgenomen het iets rustiger aan te doen en ook het aantal interviews beperkt hij tot een minimum. Voor Friedl’ Lesage maakte hij echter een uitzondering en liet hij diep in zijn kaarten kijken. “Het is soms erg vermoeiend om Jeroen Meus te zijn, mensen zijn zo laf en hard op sociale media.”

Veel introductie heeft Jeroen Meus niet nodig. Zijn Dagelijkse kost loopt nu al acht seizoenen op Eén, hij bereidde er al meer dan 1600 gerechten en deze maand bracht hij ook zijn veertiende kookboek uit. “Dat begint inderdaad te tellen, maar mijn gerechten zijn het enige waar ik niet aan twijfel. Ik zal altijd genoeg inspiratie hebben. Net zoals je met zeven noten ook oneindig veel muziek kan maken.”

Het enige waar ik niet aan twijfel is het bedenken van recepten

Toch is er een tijd geweest dat Meus zijn Dagelijkse kost kotsbeu was. “Dagelijkse kost heeft het leven van mij en mijn familie echt overhoop gehaald. Wij konden niet meer in onze pyjama door het huis lopen, mensen kwamen voortdurend aan de deur. Ik zag het BV-schap toen als een monster dat ik elke dag eten moest geven. Nu zie ik het eerder als een troetelbeer die ik elke dag eten mág geven.”

Ik zag het BV-schap als een monster dat ik elke dag te eten moest geven

Meus heeft moeten leren dat hij voor een deel publiek domein is. “Ik leef heel publiek en openhartig en dat is goed want als je rechtuit bent, heb je zelf ook alles veel meer in de hand. Toch sta ik er te weinig bij stil dat dat ook weerslag heeft op mijn naasten. Dat besef is pas gekomen met het ouder worden.”

Ik sta er te weinig bij stil dat rechtuit zijn ook weerslag heeft op mijn naasten

Dat openhartig zijn heeft ook zijn repercussies op sociale media. “Ik krijg eigenlijk constant kritiek en ik heb daar wel last van. Ik kan goed tegen kritiek, maar ik moet voortdurend filteren wat zever is en welke kritiek terecht is. Dat is een balans die ik moeilijk vind en die ook zwaar weegt.”

Mensen zijn zo laf en hard op sociale media

De sociale media zijn niet echt sociaal volgens Meus. “Mensen zijn zo laf en hard op sociale media. Er staat altijd wel iemand klaar om je af te knallen en dat begint aan mij te vreten. Ik ben er daarom ten stelligste over aan het nadenken om offline te gaan. Mijn broer is bijvoorbeeld niet op Facebook en hij is veel vrijer.”

Ik verwacht niets meer dan wat er nu is en dat is een geruststellende gedachte

Jeroen Meus wordt volgend jaar veertig. “Ik ben heel blij met wat ik nu heb en heel gelukkig met het leven dat ik leid. Ik koester het en ik wil het vasthouden. Ik verwacht ook niets meer dan wat er nu is en dat is een heel geruststellende gedachte.”

Beluister het volledige gesprek via onderstaande link

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/4a8ca151-919d-11e3-b45a-00163edf75b7/66151b43-9618-11e7-81f8-02b7b76bf47f/