"Ik denk niet dat we De Rechtvaardige Rechters ooit zullen terugvinden"

21 oktober 2016
Voor Luc Van Looy, bisschop van Gent, zijn het hoogdagen op dit moment. In zíjn kathedraal, de Sint-Baafskathedraal, wordt het gerestaureerde Lam Gods opnieuw tentoongesteld.

"De kleuren van nu zijn niet te vergelijken met de kleuren van vroeger. Het is merkwaardig, wat we meemaken. We zien nu zaken op het Lam Gods dat we slechts zien door met een loep te kijken! Vroeger zagen we niet eens dat er ramen waren in een ver kasteel, nu zien we zelfs dat er mensen in die ramen staan!"

Na vier jaar restauratie zijn acht panelen van het Lam Gods teruggekeerd. Die panelen zijn nu nog dichtgeklapt, zodat je de restauratie kan zien. Dat kan nog tot en met dit weekend. Nadien wordt het paneel weer opengeklapt, dus zie je de gerestaureerde delen niet meer. Vervolgens zouden de andere zijpanelen en het middenpaneel nog gerestaureerd moeten worden. Het is echter onzeker of er nog voldoende budget is voor die restauratie, schrijft deredactie.be.

Weet Luc Van Looy waar de verdwenen panelen zijn, beter bekend als 'De Rechtvaardige Rechters'? "Volgens mij zijn die niet meer te vinden."