“Ik denk ondertussen niet meer na over de naam Stoomboot”

8 juli 2020
Stoomboot ©RADIO 1
Niels Boutsen, beter bekend onder zijn artiestennaam Stoomboot, heeft die naam aan het begin van zijn carrière, zo’n 10 jaar geleden, snel gekozen. “Onder die naam won ik de Nekka-wedstrijd en het stond zo in de krant. Toen kon ik niet meer terug", vertelt Boutsen in 'De Zomer van 2020'.

Stoomboot won de Nekka-wedstrijd in 2011 en dat opende heel wat deuren. “Die wedstrijd winnen is een zegen want het heeft ervoor gezorgd dat ik in de rest van het land mocht gaan optreden en niet enkel in en rond Leuven. En het heeft ook de basis gelegd voor de eerste plaat."

Punk

Boutsen drumde in een punkband. “Ik moest van mijn ouders naar de muziekacademie, maar ik had daar geen zin in. Ik dacht: ik kies voor het instrument dat mij het minste werk gaat opleveren. Ik heb dan voor drums gekozen.” Een foute inschatting, wat uiteindelijk bleek dat je ook voor dat instrument naar de notenleer moet. “Een paar jaar later, om m’n pubertijd meer gewicht te geven, ben ik beginnen drummen in een punkgroep.”

Nederlands

“Zoals elke puber met een gitaar maakte ik liedjes over wat mij ongelukkig maakte. Ik deed dat in het Engels maar mijn Engels bleek bijzonder slecht te zijn." Boutsen begon daarna liedjes te schrijven in het Nederlands en dat ging beter. "Ik heb dan daarop ingezet en daar ben ik blij mee."

Ook achter de outro van zijn nieuwe single zit een verhaal. “Toen we de outro aan het opnemen waren, dacht ik dat de producer mopjes aan het maken was. Ik dacht: dit komt nooit op de plaat. Maar we hebben het behouden en het bleek heel verfrissend te zijn.”

Lees ook: