"Ik durfde mijn nieuwe programma niet 'Weg met Jan' te noemen"

4 april 2017
Jan Van Looveren is binnenkort op ÉÉN te zien met zijn nieuwe programma 'Op weg met Jan', waarin hij elke week iemand anders meeneemt op een avontuurlijke roadtrip. Hij houdt zijn hart al vast voor de reacties, want hij vindt dat tv-critici steeds vaker op de man spelen in plaats van op de bal.

Weg met Jan!

Jan kan best leven met een negatieve recensie, maar dan moet hij er als acteur of tv-maker wel iets van kunnen leren. "Een recensie moet een analyse zijn", zegt hij, "je moet het gevoel hebben dat een criticus tenminste nagedacht heeft over wat hij schrijft. Maar een persoonlijke aanval: daar sta je machteloos tegenover.

"Tja, slecht nieuws verkoopt beter, zeker?"

"Op den duur durf je al niks creatiefs meer maken. Zelfs aan een titel begin je te twijfelen", zegt hij.

Zijn nieuwe programma ging eerst ‘Weg met Jan’ heten, maar Jan dacht toen: "geven we zo de critci al niet meteen munitie om het af te schieten. Zouden we er geen ‘op’ voor zetten? En gaan ze die (op) dan niet tussen haakjes zetten?"

"Ik hoor veel collega’s zeggen, 'ik trek het me niet meer aan’, maar ik geloof dat niet. Het doet altijd pijn, zeker als het persoonlijk is."

 

Ten tijde van 'Ja, Jan' postte iemand op de facebook van mijn dochter: 'Zou Jan niet beter ja zeggen tegen euthanasie?'
Jan Van Looveren

Euthanasie

Ook toen hij nog als bakker werkte, kreeg Jan wel eens commentaar op zijn brood of patisserie maar die kritiek werd nooit persoonlijk.

Klanten zeiden soms wel "er zitten gaten in uw brood", maar nooit "ik moet u niet, ik ga dan wel op een ander naar de bakker". 

En dan is er nog de kritiek op sociale media. Ten tijde van zijn programma 'Ja, Jan' schreef iemand op de facebookpagina van zijn dochter: "Zou Jan niet beter ja zeggen tegen euthanasie?"

Zijn dochter kon er nog om lachen: "allez, pa, dat is een loser die zelf in de belangstelling wil staan!". Maar hij kon alleen maar denken: waar gaan we naartoe als iemand je al dood wil. Dat is hard.