"Ik erger me aan de rotzooi langs onze wegen"

1 juli 2016
1 juli, dat is het startschot voor 'de Vlaming' om in groten getale richting het Zuiden te trekken. De files zijn een jaarlijks probleem, maar ook de enorme afvalberg die al die toeristen langs de snelwegen achterlaten zijn dat.

Hajo Beeckman, het verkeersanker van de VRT, ergert zich aan al dat gesluikstort. Hij krijgt de laatste minuut van Hautekiet van dit seizoen.

Een afvalbekertje in de auto, zo eenvoudig is het

De grote vakantie is voor velen een autorit naar een fijne bestemming. Dat betekent ook files, ongeduldige chauffeurs, een enorme drukte. En…oh ja, ook een berg afval. Ik erger me echt mateloos aan al die rotzooi die langs onze wegen wordt gedumpt.

We wonen allemaal graag in een nette omgeving. En vaak lukt het ook perfect om die proper te houden. Maar met de auto komen we op plaatsen waar anonimiteit heerst, zoals parkings en opritten van snelwegen.

Daar vliegen sigarettenpeuken, kauwgom, verpakkingen en blikjes snel de auto uit.

Vorig jaar werden er tijdens een telling meer dan 500 stukjes afval gevonden op 1 kilometer berm. Duizenden vrijwilligers zetten zich in om die rotzooi op te ruimen. Maar ook overheden organiseren opruimbeurten. En die rekening betalen we allemaal.

Kunnen we het probleem eens voor zijn? Ik heb bijvoorbeeld een afvalbekertje in de auto dat ik weg gooi als ik thuis of aan een vuilbak kom. In Tokio staan er sinds de aanslag met Sarin-gas geen openbare vuilnisbakken meer. Paradoxaal genoeg is het probleem van zwerfvuil sindsdien net afgenomen want de inwoners gaan het huis niet uit zonder een zakje waarin ze het eigen afval gooien. Dat recycleren ze thuis.

Zo ver hoeven we niet te gaan. Het toont wel aan dat onze omgeving schoner wordt als we zelf onze verantwoordelijkheid nemen.

Kleine daad, groot resultaat. En voor iedereen: een goede reis.