"Ik functioneer niet goed als ik minder dan zeven uur geslapen heb"

8 december 2017
Della Bosiers is een kleinkunstenares die al vijftig jaar in het vak zit. Een goede nachtrust is voor haar zeer belangrijk.

Della Bosiers las onlangs een artikel waarin de Amerikaanse neurowetenschapper Matthew Walker aan het woord is. Volgens hem lijkt slaaptekort een epidemisch probleem te zijn.

"Walker vindt dat er een nieuwe dynamiek in onze economische machine moet komen. Enkel zo kunnen we het tekort aan slaap aanpakken. De gevolgen van te weinig slaap worden onderschat", zegt Bosiers in De Bende van Annemie.

Het welbevinden van miljoenen mensen is een belangrijk iets 

Mensen die denken dat het goed staat om te zeggen dat ze weinig slapen? Hun mening deelt de Vlaamse zangeres niet. "Professor Walker geeft aan dat alles onder de zeven en acht uur slaap onvoldoende is."

"Ik heb gelezen dat slaaptekort negatief is voor de gezondheid. Zeker voor mensen die nachtdiensten doen." Bosiers geeft voorbeelden van concrete gevolgen zoals: een hogere kans op kanker, diabetes en alzheimer. "Eén keer te weinig slapen heeft blijkbaar al gevolgen voor de bloeddruk."

Onze hersenen zijn een zeer gefinetunede machine en die machine registreert hoe wij slapen

"Bepaalde processen moeten vijf à zes keer per nacht plaatsvinden om ons de dag erna te laten functioneren." Bosiers probeert daarom ook altijd op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.

Radio 1 Select