“Ik ga ’s morgens in bed al door mijn e-mails”

2 februari 2018
Kankeronderzoeker Johan Swinnen werkt hard. In zijn vrije tijd probeert hij te lopen, maar het gebeurt vaak dat hij thuis toch achter zijn computer kruipt. Hoe zit het met het evenwicht tussen zijn werk- en privéleven?

Johan Swinnen is met veel zaken tegelijkertijd bezig, dat is altijd al zo geweest. Vroeger trok hij de deur van zijn kantoor achter zich dicht en dat was het einde van de werkdag. Nu is dat wel anders. “Met de moderne communicatiemiddelen neem je je werk altijd mee,” zegt professor Swinnen. Er is geen echte werkdag meer, alles loopt door elkaar.

Het stopt nooit

Johan Swinnen geeft les aan de KU Leuven, leidt een onderzoeksgroep, is voorzitter van een departement oncologie én is ondervoorzitter van het Leuvens kankerinstituut. Daar komen tal van vergaderingen bij kijken. Ook krijgt hij na zijn tocht naar Santiago de Compostella veel vragen om lezingen te doen. En ga zo maar door. Een mens moet niks, maar professor Swinnen wil het wel graag allemaal doen. Hij vindt het ook belangrijk om een boodschap uit te dragen voor kankerpatiënten dus steekt hij er veel tijd in. “Je probeert al die zaken te combineren, en dat resulteert in dagen met heel veel uren,” zegt hij.

Het werk gaat altijd door.

De werkdag van Johan Swinnen begint ’s morgens in bed, waar hij zijn e-mails leest. Dan gaat hij naar het werk. “Ik kom ’s avonds laat thuis, eet snel iets en ga dan nog door met werken tot 1 uur ’s nachts,” vertelt hij. Zo ziet een gemiddelde dag eruit. “Het wordt wel eens tijd om een goede balans te vinden,” zegt professor Swinnen. Toch vreest hij niet voor een burn-out, net omdat hij zo gedreven is.

Radio 1 Select