"Ik ga sowieso nog 4 jaar door om bij de volgende Winterspelen goud te halen"

25 februari 2018
Bart Swings schreef sportgeschiedenis op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Hij schaatste naar een tweede plaats in de massastart. Swings schenkt ons land een eerste olympische medaille sinds 1998.

Ik begin het stilaan een beetje te beseffen 

"Het is een heel speciaal gevoel om mijn Spelen zo te kunnen afsluiten en die medaille te winnen", zegt schaatser Bart Swings in "De Ochtend". Zijn overwinning vierde hij met een glaasje champagne. "Tegen twee à drie uur was ik in de kamer en heb ik nog een paar uurtjes met mijn vriendin gebeld. Mijn medaille heb ik op het nachtkastje gelegd en ik heb er nog veel naar gekeken."

Meteen na de finish was er toch wat ontgoocheling te zien bij Swings. Hij pakte net geen goud. "Inderdaad, ik wil natuurlijk altijd vol voor de overwinning gaan. Maar die ontgoocheling is ondertussen weg", vertelt Swings.

Geen gemakkelijk seizoen

Swings behaalt zijn medaille na een jaar dat voor hem niet gemakkelijk is geweest. Hij startte met een blessure en kon pas na nieuwjaar helemaal top worden. "Het was een uitdaging dit seizoen. De trainingen gingen goed tot midden oktober, toen ging het ineens heel hard bergafwaarts. Het was heel moeilijk om daar uit te geraken. Toch ben ik altijd blijven geloven dat ik tegen de Olympische Spelen op niveau kon komen."

De massastart is een nieuw onderdeel binnen het langebaanschaatsen op de Olympische Spelen. "Mij ligt het perfect omdat ik uit het skeeleren kom. Mijn ervaring en praktische ingesteldheid als skeeleraar heb ik goed kunnen gebruiken", verklaart Swings.

Ik ga sowieso nog 4 jaar door, om dan bij de volgende Winterspelen nog beter te doen en goud te halen

Toekomst

Tegen de volgende Spelen is Swings 31 jaar. Misschien liggen er dan meer kansen op de pure afstanden? "Ik ga sowieso nog 4 jaar door, om dan bij de volgende Winterspelen nog beter te doen en goud te halen. Maar nu wil ik even genieten van mijn prestatie en over een paar maanden gaan we terug voor de volledige focus op het nieuwe seizoen." 

Straks is er nog de sluitingsceremonie waar Swings de Belgische vlag mag dragen: "Dat is een hele eer. Zo kan ik de Spelen heel mooi afsluiten." 

Radio 1 Select