"Ik geef duidelijk het signaal: Antwerpen is niet de beste plaats om naartoe te komen"

22 augustus 2016
Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau wil er alles aan doen om duidelijk te maken dat nieuwe immigranten best niet naar Antwerpen komen. "Het zal de samenleving niet vooruit helpen", zegt hij zelf. Dat is niet enkel volgens Duchateau zo, ook de OESO raadt af om immigranten in Europese centrumsteden op te vangen.

Historische last

Volgens Duchateau is het niet gezond dat er nog meer vluchtelingen naar Antwerpen komen. Hij wil "alle intrumenten gebruiken om de instroom te beperken."

"Als OCMW-voorzitter is het mijn taak ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen in armoede leven. Nu wordt 1 op 4 kinderen al in armoede geboren en zitten we met een enorm diverse samenleving, wat zorgt voor problemen wat betreft integratie.

1 op 4 Antwerpse kinderen leeft in armoede

"We zitten al met een historische last uit het verleden."

Niet dezelfde fout maken

Duchateau wil de fouten uit het verleden niet herhalen:

Ik stel duidelijk: Antwerpen is voor jullie niet de beste stad om te komen wonen. 

De oppositie wil zich al instellen op een mogelijke massale intocht van vluchtelingen, maar daar zit net de fout, zegt Duchateau:

"Veel vluchtelingen denken dat een grootstad een goeie plaats is om te gaan wonen. Maar eigenlijk is dat niet zo. In kleinere kernen zullen ze meer en betere kansen hebben dan in Antwerpen zelf.". Duchateau wijst op de hechtere en kleinere netwerken en betere kansen om de taal te leren. 

 

Radio 1 Select