"Ik geef geen kus aan een stuk plastic"

16 oktober 2017
Veel te weinig personeel en oude mensen die aan hun lot worden overgelaten. Het zijn schrijnende toestanden in onze commerciële rusthuizen, zo bleek uit een reportage van Panorama. Dan maar wat extra zorgrobots inzetten? Niet als het van Sam De Kegel afhangt.

Ze luistert naar de naam Zora en zit recht tegenover mij in een woonzorgcentrum. Zora is een halve meter groot en voert haar kunstjes op. Ondertussen wandelt ze al rond in enkele tientallen Belgische zorgcentra.

Zora is een sociale slash humanoïde robot. Op haar handen, voetjes en hoofd zitten sensoren, waarop je kan drukken waarna ze in gang schiet. Zora kan veel: rondwandelen, zitten, door haar knieën buigen, ja zelfs dansen.

Haar publiek: een groep van een vijftiental hoogbejaarde bewoners. Dementie heeft vele gezichten; sommigen zijn helemaal in zichzelf gekeerd, anderen ratelen onafgebroken. ‘Wat gaan ze hier nog allemaal uitvinden om ons te amuseren’, zegt er eentje. Een ander klapt mee als Zora Chérie van Eddy Wally zingt.

Na veertig minuten is de show voorbij. Sommigen geven, op vraag van de ergotherapeut, een kusje aan de robot, Maar ‘Mariaken’ weigert. ‘Ik geef geen kus aan een stuk plastic’.

Net als Maria geloof ik niet in gezelschapsrobots. En neen, ik geloof ook niet in zorgrobots. Ik wil later, als ik zelf een vel van perkament heb, verzorgd worden door mensen van vlees en bloed. En dan het liefst nog met een beetje tederheid. Geef mij maar een troostend waslapje en enkele lieve woorden van de verpleegster. Alleen is dat toekomstbeeld veraf als je de PANO-reportage zag op Eén. Die bewees vooral dat winst maken en het welzijn van de mens zelden verenigbaar zijn. En dat we véél meer zorgverleners van vlees en bloed nodig hebben om ons die schone oude dag te bezorgen.