"Ik geef mezelf 80 procent op slagen, burgemeesterschap afstaan is geen struikelblok"

27 november 2018
© Radio 1
In Ninove zoekt Guy D'haeseleer nog altijd naar minstens 2 "overlopers" van andere partijen om zijn partij Forza Ninove aan een meerderheid te helpen. D'haeseleer geeft zichzelf "80 procent op slagen", zegt hij in 'De Ochtend'. De burgemeesterssjerp aan iemand anders laten behoort daarbij ook tot de opties.

Forza Ninove - de lokale afdeling van Vlaams Belang - haalde bij de verkiezingen van 14 oktober 40 procent van de stemmen en komt zo twee zetels te kort om een absolute meerderheid te hebben. Met andere woorden: de partij moet op zoek naar een partner. Alleen, de andere partijen willen niet meewerken met Forza Ninove.

En dus is lijsttrekker Guy D'haeseleer al anderhalve maand op zoek naar "overlopers" uit andere partijen. Hij deed daarvoor een oproep naar "alle rechtse democraten" en kijkt aldus in de richting van N-VA en Open VLD. "Die gesprekken vorderen", aldus D'haeseleer. "Ik geef mezelf 80 procent kans dat dat slaagt."

Die gesprekken moeten kennelijk wel in alle discretie verlopen. "Ik ken heel veel van die mensen. Veel mensen in de gemeenteraad staan onder druk van hun nationale partijleiding. Bij Open VLD bijvoorbeeld wordt er absoluut op toegekeken dat niemand met mij contact zou nemen, sommige mensen hebben zelfs schrik om met mij gezien te worden. Het ligt allemaal nogal gevoelig, Ninove is een nationaal item geworden."

Veel mensen staan onder druk van hun nationale partijleiding.

Huidig burgemeester Tania De Jonge van Open VLD heeft de topman van Forza Ninove tijd gegeven tot 1 december, zo niet wil ze zelf gesprekken opstarten. "Arrogant en overmoedig", noemt D'haeseleer dat. "Ik zal zeker de handdoek niet in de ring gooien."

Wel houdt Guy D'haeseleer ermee rekening dat er eventueel op 1 januari nog geen nieuw bestuur zal zijn. Of dat hij een minderheidsbestuur op de been zal moeten brengen dat gedoogsteun krijgt vanuit de oppositie. Ook de burgemeesterssjerp afstaan aan iemand anders (lees: van een andere partij) blijkt een optie.

"Dat is geen struikelblok voor mij. Wat voor mij belangrijk is, is dat er een schepencollege komt waarin Forza Ninove een belangrijke rol speelt. Maar ik kreeg 30 procent van de voorkeurstemmen, dan heb je wel een verantwoordelijkheid en die wil ik opnemen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: