Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Ik geloof echt niet dat men aanstuurt op vervroegde verkiezingen"

ma 26 nov. - 8:34

Kan de politieke crisis rond het pact van Marrakech uitmonden in de val van de regering, en dus ook vervroegde verkiezingen? Onze Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch gelooft er niets van. "De regeringspartijen zouden de factuur van de kiezer te duur betalen."
Marc Van de Looverbosch

Of de regering gaat vallen? Er mag dan al druk over gespeculeerd worden op dit moment, Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch gelooft niet dat het gebeurt. Hij denkt dat de vier regeringspartijen wel een compromis gaan vinden. En gelooft niet dat iemand een extra stembusgang wil veroorzaken.

Het is namelijk zo dat de Vlaamse en Europese verkiezingen aan elkaar gekleefd zijn: die moéten in mei plaats vinden. Van de Looverbosch: "Federaal kan men er eventueel uitstappen", zegt hij in De Ochtend, "en vroeger gaan stemmen. Maar Vlaams en Europees kan dat niet."

Volgens hem loopt dan ook niemand in de Wetstraat rond met dat idee. "We hebben net gekozen in februari, zouden dan nog eens moeten gaan in januari en dan opnieuw in mei. De regeringspartijen zouden een te hoge factuur moeten betalen, want de kiezer zou daar erg ontevreden over zijn." Dat Jan Jambon in De Ochtend meldde dat de regering al voor heter vuren gestaan heeft, wijst volgens Van de Looverbosch ook in de richting van een oplossing.

"Misschien willen sommigen situatie dramatiseren"

Als de regering niet valt, moet de kwestie van het pact van Marrakech op de één of andere manier wel opgelost geraken. Van de Looverbosch gelooft ook dat zoiets kan en zal gebeuren. "Niemand legt de val van de regering op tafel, niemand zegt dat ze het absoluut oneens zijn met de andere."

Maar het zal wél nog wat voeten in de aarde hebben eer het zo ver is. "Men kan nog een drama uitlokken, dat is in het verleden wel eens vaker gebeurd. De premier die bijvoorbeeld zijn ontslag aanbiedt, de koning die dat in beraad houdt, waardoor er weer wat extra tijd komt om een oplossing te vinden. Misschien willen sommigen de situatie wel dramatiseren om hun standpunt in de verf te zetten."

Een uiteindelijke oplossing zou kunnen bestaan uit een gemeenschappelijk standpunt van alle landen met bezwaren, een soort van addendum bij het pact. "Het zou kunnen dat België een interpretatieve verklaring schrijft, dat België zegt: wij interpreteren die tekst zus en zo, waardoor de lont uit het kruitvat gehaald wordt. In de marge van de Brexit-onderhandelingen zal daar ook wel over gepraat zijn tussen premier Michel en de Nederlandse minister-president Rutte."

Beluister de analyse van Marc Van de Looverbosch in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet