"Ik geloof in het voortbestaan van de NAVO, ondanks kritiek van Trump"

20 juli 2018
Trump verwijt de Europese EU-lidstaten dat ze te weinig investeren in defensie. Dat bleek nog maar eens op de NAVO-top van eerder deze maand. Maar ondanks de aanhoudende kritiek van Trump zal de NAVO blijven bestaan, zegt Lutgardis Claes, Rector van de Koninklijke Militaire School in De Ochtend.

Na de uitspraken van Donald Trump over de NAVO, pleitten sommigen opnieuw voor een Europees leger. 

"Maar een Europees leger is op dit ogenblik niet realistisch", zegt Lutgardis Claes. "Een Europees leger kan er enkel komen als de lidstaten bereid zijn om soevereiniteit af te staan aan Europa, en dat zie ik niet snel gebeuren. En de verantwoordelijkheid om mensen naar een oorlog te sturen kan enkel door een soevereine staat genomen worden."

"We hebben we het begin van een Europese defensie, met verschillende initiatieven om bilateraal samen te werken. De Franse president Macron stuurde daar vorig jaar opnieuw op aan.

Hoe moet het dan verder met de NAVO, nu Trump kritisch blijft en meer financiële inspanningen van de lidstaten vraagt? Claes: "Ik geloof in het voortbestaan van de NAVO. Het waarborgt de trans-Atlantische veiligheid."

"Het klopt dat er nu wrijvingen zijn. Het gebeurt nu eenmaal dat partners soms ruzie maken. Dat moet kunnen, als ze daarna verder gaan met een sterker plan."

Het volledige gesprek met Lutgardis Claes:
Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:

Lijst van artikels