"Ik geloof niet meer dat vrijheid de essentie van liefde is"

10 november 2019
De Nederlandse schrijver P.F. Thomése bracht recent de autobiografische roman 'Vaderliefde' uit. Wat is liefde voor hem precies?

Afhankelijkheidsverlangen

"Liefde is de afhankelijkheid die iemand voor iemand anders heeft. Liefde is eigenlijk altijd een verlangen naar afhankelijkheid. Mijn eigen kinderen hangen bijvoorbeeld van mij af en ik voor mijn levensgeluk ook van hen. En zo wil ik het ook. Als het vrij zou zijn, zou het niet kloppen. Hetzelfde geldt voor de liefde tussen m'n vrouw en ik. Mochten we vrij zijn om elkaar te verlaten dan zou ik daar niet blij van worden. De afhankelijkheid speelt dus een grote rol", vertelt schrijver P.F. Thomése in Touché. 

Toen hij jonger was, geloofde hij dat vrijheid de essentie van liefde was. Hij dacht dat hij de vrijheid had om de vrouw van z'n dromen te kiezen, maar om die ook te verlaten als hij een nog mooiere vrouw zag staan. Daar gelooft hij niet meer in.

Overgave

"Er is overgave nodig voor liefde. Je moet je overleveren aan de andere en dat is één van de moeilijkste dingen. Je doet het met maar een paar mensen in je omgeving", zegt Thomése.

Als je jong bent dan staat de liefde gelijk aan erotiek

Is er veel veranderd in de manier waarop hij met zijn vrouw de liefde beleeft na al die jaren samen? "Liefde bestaat uit veel meer dan het erotische aspect. Als je jong bent, staat de liefde gelijk aan erotiek. Die kun je bij wijze van spreken met een heleboel mensen enigzins bevredigend beleven. Liefde is veel zeldzamer en heeft te maken met er voor elkaar zijn. Er zijn maar weinig mensen voor wie ik mijn leven zou opofferen. Voor mijn vrouw en mijn twee zonen zou ik het zeker wel doen."

Lees ook

Lijst van artikels