“Ik had 100 frank om 3 dagen rond te komen”

24 januari 2018
Stand-upcomedian Thomas Smith, bekend van Foute Vrienden, Zonde van de Zendtijd, en zijn shows begon ooit met heel weinig middelen. Toch vindt hij niet van zichzelf dat hij arm was.

Iedereen die ervoor kiest om zijn passie te volgen, maakt een sprong in het ongewisse. Je kiest voor onzekerheid en moet arm beginnen. Dat deed ook stand-upcomedian Thomas Smith.

Het werk bracht wel geld op, maar ik was niet tevreden.

In armoede leven

Thomas werkte in de horeca en deed interimwerk, maar hij was erg zoekende. “Er knaagde iets,” zegt hij. Op een bepaald moment stopte hij met werken om een muziekcarrière uit te bouwen. Thomas begon les te volgen aan de Jazzstudio in Antwerpen. Met zeer weinig middelen probeerde hij zich te onderhouden.

Ik had 100 frank om 3 dagen rond te komen. Met dat geld kon ik een zak patatten en 3 potjes rode kool kopen.

“Maar dat was mijn keuze, daar kon ik mij aan optrekken,” zegt Thomas. Hij vond dat hij absoluut niet in armoede leefde. Arme mensen hebben een uitzichtloze situatie, die hebben daar niet voor gekozen. Dat is niet te vergelijken. Thuiszitten met honger, dat is iets anders. Daarom vindt Thomas het basisinkomen een goed idee.

"Ik vroeg op café of ik de mensen een kwartiertje mocht toespreken"

Uiteindelijk was de muziek niet zijn ding en begon hij van café naar café te gaan om de mensen te entertainen. Hij zette door en rolde zo in zijn job als stand-upcomedian. Er is dus altijd een manier om te doen wat je graag doet, volgens Thomas. 

Lees ook: