"Ik had 41,7 graden koorts en was zo slap als een vod"

26 april 2016
Geveld worden door mazelen? Het is de vroegste jeugdherinnering van Marleen Finoulst. Ze kreeg één minuut zendtijd van Hautekiet om herinneringen op te halen. En haar betoog te doen.

De minuut van Marleen Finoulst:

Ik herinner het me nog levendig, al is levendig hier minder gepast. Ik lig in een immens groot bed, althans, dat bed van mijn ouders leek gigantisch voor de kleuter van 4 die ik toen was. Ik had mazelen.

Ik was zo slap als een vod en lag een hele week, oneindig lang, in dat grote bed. Ik zie mijn bezorgde moeder nog op de rand zitten en door mijn haren strijken. Die waren kletsnat van de koorts.

Die week moet ik veel geijld hebben met temperaturen tussen 39 en 41°, met als hoogste score 41,7°.Ik zie ook mijn vader langs het bed en de buurman, die een pilletje verbrokkelde dat ik weigerde door te slikken. Die stukjes maakten het allemaal nog veel viezer. Ik proef ze nog, 50 jaar later. Ik zweefde tussen leven en dood, vertelden mijn ouders later.

Mazelen is een ernstige infectie: 1 op 1.000 kinderen overlijdt. Er is geen behandeling, wel een zeer efficiënt en zeer veilig vaccin. Mensen tussen 20 en 45 jaar blijken vandaag extra kwetsbaar. De Vlaamse Overheid biedt hen gratis vaccinatie aan. Niet twijfelen. Doen!

Meer info op www.vaccinatieweek.be