"Ik had altijd enorm veel stress voor examens"

8 juni 2016
Marc Van Ranst
De stakingen van volgende week zorgen voor veel examenstress bij studenten. Griepcommissaris en viroloog Marc Van Ranst is professor aan KU Leuven en begrijpt dat, want had dat zelf ook.

Toen Marc Van Ranst afstudeerde, was hij vooral blij dat hij nooit meer examens zou moeten maken. Om die reden maakt hij het zijn studenten ook niet té moeilijk: "Mijn vragen zijn niet de moeilijkste vragen, maar ze moeten er wel voor blokken."

Hij geeft het vak filologie, waarin hij de studenten leert hoe ze veilig moeten werken in een laboratorium. "Voor de gevaarlijke virussen hebben we een 'handschoenenkast', een glove box. In de studentencursus is dat verkeerd gekopieerd, en heet dat dus de 'love box'. Als studenten over de love box beginnen, heeft hij er plezier in te vragen waarom dat dan zo heet. "Dan geven ze daar vreemde theorieën over, zoals dat dat is omdat je intiem moet samenwerken, en dan probeer ik hen raar aan te kijken."

Ik trek geen punten af wanneer studenten niet naar de les komen. Ik ging vroeger ook niet naar elke les.

Hij merkt dus wel dat niet alle studenten naar de les komen, maar trekt daar zeker geen punten voor af. "Dat zou hypocriet zijn, ik ging vroeger zelf ook niet altijd naar de les."

Radio 1 Select