“Ik had een nieuw lief en dat lief was een aandeel”

1 februari 2021
©chrisleverani
Wat als je verslaafd bent aan de beurs? Jacky De Donder getuigde in 'De Wereld van Sofie' over de beursbacterie die hij meekreeg van zijn vader en hoe de beurs de hoofdrol speelt in zijn leven.

Beursbacterie

De beurs is op zijn zachtst gezegd, fascinerend, dat bleek uit de uitzending van 'De Wereld van Sofie'. Hoe meer je je er in verdiept, hoe spannender het wordt. Jacky De Donder is 62 en zal dat niet tegenspreken. 

“Mijn vader die kon heel fijn praten over aandelen" vertelt hij in 'De Wereld van Sofie'. "Dat was een echte boursier zoals men zegt. Hij hoopte dat mijn eerste aandeel een flop zou worden zodat ik met mijn voetjes op de grond zou blijven.”

“Ik was en ik ben nog altijd pure rock-’n-roll. De brave aandelen van rondom de kerktoren, daar was ik snel op uitgekeken. Ik begon al vroeg met niet-essentiële reizen te maken naar andere landen. Zo kwam ik uiteindelijk terecht in de VS, op de Nasdaq: de wereld ging voor mij open. Dat was een beurs vol jonge technologische bedrijven. Dat waren aandelen als jonge hete lichamen. Dat was fantastisch.”

Verliefd

“Omdat ik op de Amerikaans en de Aziatische beurzen zat, waren dat natuurlijk andere tijdzones. Dat is meestal ‘s avonds en ‘s nachts te doen. Ik was undercover gegaan en ik wou eens zien tot wat dat allemaal leidde. En één van die zaken was dat ik effectief een verpersoonlijking deed van een aandeel. Dat werd mijn nieuw lief zogezegd. Ik schreef daar elke dag een gedicht voor.”

Ik had een nieuw lief en dat lief was een aandeel dus ik verpersoonlijkte dat aandeel, en ik schreef daar elke dag dan een gedicht voor. Dat liep op een gegeven moment echt uit de hand. Maar het waren mooie gedichten hoor!

“Verslaving is niet per sé iets negatiefs, want dat geeft adrenaline, een soort dopamine. Ik ben verliefd op aandelen en ik ben verslaafd om altijd naar het volgende doelpunt of de volgende winst te evolueren. Eigenlijk moet je dat in die context toch kunnen samenvatten: verslaafdheid is niet per definitie negatief.”

Vallen en opstaan

“Ik maakte carrière in de bank, bijna uitsluitend in de aandelenwereld tot het jaar 2000 ongeveer. Dat was toen met de internetzeepbel op de beurs waarbij vele bedrijven failliet gingen. In die periode heb ik toch wel 70 á 80 procent verloren van mijn spaargeld.”

“Dat is een bezinningsperiode die we allemaal wel eens hebben in ons leven, wanneer er een kortsluiting ontstaat. Het is toch logisch dat je dan even aan de zijkant gaat staan en dan de zaken op een rij gaat zetten.”

Maar op een gegeven moment wakkert dat vuur weer aan.

“Ik heb het over een andere boeg gegooid: ik verdien niet enkel door te beleggen op de beurs. Mensen ontdekken nu de kracht van een hefboomproduct zoals opties. In 2000 was bijna niemand bekend met dat fenomeen. Dat heeft mij terug een beginkapitaal opgeleverd, waardoor ik opnieuw op een normalere manier kon gaan beleggen.”

Beluister de getuigenis van Jacky De Donder via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook: