"Ik had iemand omver kunnen rijden"

2 maart 2018
Comedian David Galle is vaak onderweg. Voor zijn job rijdt hij naar alle uithoeken naar het land dus zit hij soms uren in de auto. Dan kan hij het niet laten om af en toe eens op zijn gsm te kijken.

David Galle doorkruist het hele land voor zijn optredens. Toen hij op een avond van Kortrijk terug naar huis reed, sloeg de verveling toe. “Ik kijk even op mijn gsm”, dacht David. Wanneer hij weer opkeek, doemden plots vier auto’s voor hem op. Een tiental meter voor hem was net een ongeluk gebeurd.

Ik had iemand kunnen omver rijden.

David schrok en slalomde tegen 120 km per uur tussen de wrakken. “Ik hoorde de brokstukken van onder mijn auto omhoog springen”, zegt hij. De mensen sprongen opzij om David’s auto te ontwijken. Het scheelde maar een paar meter of hij had iemand omver gereden.

“Vanochtend deed ik het gewoon opnieuw.” 

David was er niet goed van. Toch leerde hij zijn lesje nog niet. Vanochtend betrapte hij zichzelf erop dat hij het weer deed. “Misschien ben ik iemand die nooit zijn lesje zal leren”, zegt hij.

Het is als een soort vrijheid die je krijgt, omschrijft hij het. De gsm valt niet uit wanneer je auto start. Je moet zelf de verantwoordelijkheid nemen om niet naar je telefoon te kijken. “Het helpt niet om te zeggen dat je het niet mag doen”, zegt hij. We kunnen het gewoon niet.

David vindt het terecht dat je gestraft wordt wanneer je dronken rijdt. Hij kroop ooit dronken achter het stuur, met alle gevolgen van dien. “Ik was mijn rijbewijs een maand kwijt”, vertelt hij.

Hij kreeg ook een boete, maar vond het vooral erg dat iedereen het kon lezen in de krant. “Het is verschrikkelijk gênant, zeker tegenover je (schoon)familie." Gelukkig beseft hij dat hij een fout maakte.

Lees ook