"Ik had sneller willen voelen dat mijn dochter een jongen wou zijn"

22 april 2016
"Ik had sneller willen voelen dat mijn dochter een jongen wou zijn"
We zien het in 'Thuis': het is niet altijd makkelijk om te aanvaarden dat je kind transgender is. Ann en Dirk maakten het mee: hun dochter werd een zoon. Lisa werd Liam. Hoe zijn ze daarmee omgegaan?

Ann Van der Haegen en Dirk van Kerchoven zijn de ouders van Liam en Niel. Liam heette vroeger Lisa en was een meisje. Toen Lisa vijftien jaar was, vertelde ze dat ze een jongen was. "Voor mij was dat toch een slag in het gezicht", vertelt Ann. 

En toch waren er misschien wel al eerder signalen. Toen Lisa nog heel jong was, wilde ze geen meisjeskleren meer aandoen. Ook het haar moest steevast kort, en 'meisjesspeelgoed' liet ze links liggen. "Liam heeft er altijd uitgezien als een jongen. Het was nooit een meisje meisje."

Ze trokken naar het genderteam in Gent. Daar viel de diagnose 'primaire genderdysforie'. Enkele maanden later werd de hormoonbehandeling opgestart. 

Welke raad zou Ann willen meegeven aan ouders die hetzelfde meemaken? "Je mag het zeker niet negeren. Negeren is de grootste fout die je kan maken."

Ik denk dat de droom van alle mama's en papa's is dat hun kinderen gelukkig zijn. En het geslacht doet er dan niet toe.

Zoek je meer informatie over genderdysforie of transgender?

genderindeblender.be
transgenderinfo.be
berdache.be