“Ik heb alle afleveringen van F.C. De Kampioenen minstens 20 keer gezien”

16 april 2018
Hij kan verschillende afleveringen van F.C. De Kampioenen woord per woord meezeggen. Je zou voor minder, als je alle afleveringen zeker twee keer per jaar bekijkt. Maak kennis met Laurens Luyten: MNM-dj en superfan van F.C. De Kampioenen.

Begin april bracht Telenet zijn bingewatchers in kaart. De helft van de on-demand-kijkers slikt 5 afleveringen of meer na elkaar en Vlaamse reeksen doen het goed. Bijzonder opvallend is ook dat Vlamingen ‘F.C. De Kampioenen’ meer bingewatchen dan ‘Game Of Thrones’.

Een van die bingewatchers is de 25-jarige Laurens Luyten. Al kijkt hij niet via Telenet, maar wel via Youtube. “Alle afleveringen staan erop” vertelt hij in De Bende van Annemie. En voor er sprake was van Youtube, keek hij gewoon via de televisie, of via de videorecorder van zijn ouders: “Mijn zus en ik keken er thuis altijd naar. We namen het op, en dan keken we tijdens het middageten of avondeten. Of ’s morgens vroeg. Keer op keer opnieuw.”

Marginaal

21 seizoenen lang telkens 13 afleveringen: dat zijn samen 273 afleveringen. En Laurens heeft ze allemaal gezien. Minstens 20 keer. Dat maakt van hem ook een soort kampioen: hij kan ondertussen verschillende afleveringen woord per woord meezeggen. “Dat klinkt misschien heel marginaal” lacht hij, al doet hij er voor de rest niet lacherig over. “Ik snap niet wat mensen tegen de serie hebben. Het is geen cultuur met een grote c, maar waarom moeten we ons daarvoor schamen? Vroeger heb ik dat wel een tijdje gedaan: maar dan dacht ik: waarom eigenlijk?”

“Kijken met mijn ogen dicht”

Laurens bekijkt alle afleveringen zeker twee keer per jaar. Wat heeft hij er dan nog aan als hij alle afleveringen al kent? “Herkenning” zegt hij “Het is opper-Vlaams”. En hij wordt er heel rustig van. “Dat komt omdat ik er als kind ook naar keek, het is nostalgie. Ik kan nu zelfs kijken met mijn ogen dicht, en ik val erbij in slaap. ”

En vindt hij dan echt alle personages even boeiend? Nee, van Bieke is hij het minste fan. “Omdat dat nogal een betweter is die altijd met een oplossing komt. Daar word ik ambetant van.” DDT en Oscar daarentegen zijn zijn absolute favorieten.

De eerste vier seizoenen vindt Laurens de beste trouwens. “Daar wordt echt goed in geacteerd”. De laatste seizoenen vindt hij minder sterk. Het wordt een beetje uitgemolken. “Dat vind ik heel jammer. Ook in de films is dat zo, al ga ik ze wel kijken omdat ik vind dat ik ze moet zien. Maar van de laatste film was ik heel teleurgesteld. Carmen, het personage van Loes Van den Heuvel, is op het einde echt onuitstaanbaar geworden. Ze is een belspel-del geworden.”

Lees ook: