"Ik heb bijna ruzie met al mijn vriendinnen als ik zeg dat de ruil onethisch is"

4 december 2015
Utta krijgt één minuut de tijd in Hautekiet om uit te leggen waarom ze vindt dat de boekenruil via Facebook onethisch is. En hopelijk kan ze de plooien gladstrijken met haar vriendinnen.

Utta legt uit: "Bijna al mijn vriendinnen die moeder zijn doen mee met een piramide waarbij je één boekje geeft en er 36 voor zou terugkrijgen. Het is een groot succes. Maar, nu heb ik al bijna ruzie gekregen met mijn vriendinnen als ik probeer uit te leggen dat het onethisch is."

Ze krijgt één minuut de tijd om niet alleen ruzie te krijgen met haar vriendinnen, maar met heel Vlaanderen.

 

Hier is de minuut van Utta:

 

Wie jonge kinderen heeft, heeft het misschien al zien passeren op facebook: de oproep om mee te doen aan een “kinderboekenruil”. Je stuurt één boekje naar het kindje dat in de oproep wordt vermeld. Je zoekt dan zes nieuwe deelnemers en voegt jouw kindje toe in de mail en je zal 36 boekjes terugkrijgen. 
 
Klinkt verdacht. Dit is het befaamde piramidesysteem. De boekjes die je krijgt, worden opgestuurd door mensen die onder jou in de piramide staan. Maar piramidesystemen doven altijd vanzelf uit bij gebrek aan geïnteresseerden. En iedereen aan de basis van de piramide gaat niets terugkrijgen.

Kunnen we niet gewoon één boekje ruilen? Dan zijn er minder mensen ontgoocheld.

 
Voor één persoon is het een klein risico: als je niets terugkrijgt heb je wel iemand blij gemaakt. Maar dit initiatief komt overgewaaid uit de VS, dus het gaat hier wellicht over honderdduizenden die ontgoocheld zullen zijn dat ze niéts hebben gekregen.
 
Kunnen we de volgende keer niet gewoon één boekje ruilen voor één boekje? Ik ga “RupsjeNooitGenoeg” weggeven denk ik.
 
 
Herbeluister de minuut van Hautekiet hier: 
 

Radio 1 Select