"Ik heb de mooiste en sterkste mama ter wereld"

24 november 2017
peiet huysentruyt
Chefkok Piet Huysentruyt staat deze dagen in Kortrijk achter het fornuis van de pop-up versie van Likoké, zijn sterrenrestaurant in Les Vans in de Ardèche. Hij logeert bij Denise, zijn moeder van 79, die ze in de familie beter kennen als 'de bomma'! Net nu kreeg ze te horen dat ze leverkanker heeft.

Piet Huysentruyt logeert al 6 weken bij zijn moeder, Denise Creupelant. Ze is erg blij om haar verloren zoon weer in huis te hebben. Net nu is bij haar leverkanker vastgesteld. "Ik wil dat heel discreet houden", benadrukt Piet. "Natuurlijk, ik zeg het op de radio nu. Maar ik zou iedereen willen oproepen : laat ons moeder gerust! Ze is heel goed, heel sterk. Ze zal strijden tot ze weer de oude is. Dat is typisch ons moeder. ’t Is een dulle, zeggen ze in het West-Vlaams. Een echte vechter!"

Ik zeg aan al de journalisten : "Laat haar met rust! Dit is de enige melding die ik er van wil maken. Met haar eigen statement : 'Ik ga strijden tot ik weer de oude ben.' Point à la ligne!
Piet Huysentruyt

Bomma Huysentruyt is 79. Ze was 19 en amper getrouwd met de vader van Piet toen ze naar Belgisch-Congo vertrokken om daar een koffieplantage uit te baten. In 1960 moesten ze vluchten en vanaf nul herbeginnen in België.

Op de openingsreceptie van Likoké in Kortrijk heeft mijn moeder nog gedanst op Safri Duo. Dan komen haar Congolese roots boven!
Piet Huysentruyt

Piet heeft zich naar goede Congolese gewoonte op de grond gesmeten, zijn moeder deed hetzelfde. "Ze begon te zwaaien en te doen zoals in Congo."

Heeft hij geen schrik om haar achter te laten als hij met z'n pop-up naar Azië en Zuid-Afrika trekt? "Nee, want ze is in goede handen."
Hij dankt ook zeer nadrukkelijk het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk. De dokter van het ziekenhuis heeft hem gezegd: "Uw mama kan nog 10, 12 jaar leven en uiteindelijk zelfs niet per sé aan kanker sterven." Piet breekt dan ook een lans voor kankeronderzoek. "Stort massaal voor Kom op tegen Kanker, het helpt!"

En Piet kan het niet vaak genoeg zeggen:

Ik heb de mooiste en de beste mama ter wereld
Piet Huysentruyt