"Ik heb de werking van sociale media onderschat"

9 oktober 2018
© Belga
Het parket heeft een aangifte ontvangen van de Universiteit Hasselt, over mogelijk grensoverschrijdend gedrag tegenover studentes van Lode Vereeck, lijsttrekker voor Open VLD in Diepenbeek. In een interview in 'De Ochtend' zegt Vereeck dat hij "misschien sociale media onderschat heeft".

"Ik heb geen vinger uitgestoken naar wie dan ook. Dit is geen #metoo-verhaal" zegt Lode Vereeck in 'De Ochtend'. 

"Ik heb sms'jes soms ondertekend met een 'x', en misschien komt dat bij sommige mensen verkeerd over", gaat hij verder. "Ik heb mij op sociale media gedragen zoals ik mij in het echt gedraag. Als ik bij 'Terzake' zegt dat Kathleen Cools er goed uitziet, weet iedereen dat ik haar niet aan het verleiden ben. Als ik iemand een berichtje stuur om te zeggen dat ze er goed uitziet, komt dat misschien anders over. Maar voor alle duidelijkheid: ik heb nooit zulke berichten verstuurd. Maar misschien heb ik sociale media onderschat."

"Politieke beschadigingsoperatie"

Vereeck zegt dat er een politieke beschadigingsactie tegen hem aan de gang is. "We zijn op enkele dagen van de verkiezingen en het is duidelijk dat dit een beschadigingsoperatie is die vanuit politieke hoek gestuurd wordt. Er is geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt."

Vereeck vermoedt dat het versnelde ontslag van een doctoraatsassistente in het dossier zit dat tegen hem is opgestart. "Dat ontslag gebeurde sneller dan arbeidsrechtelijk kon, maar dat is zonder enige druk gebeurd, in onderlinge toestemming." Dus een wraakoefening? "Daar kan ik niet op antwoorden, alleszins een politieke beschadigingsoefening."

"Ik ga keihard door"

Hoe zit het nu met zijn verkiezingscampagne in Diepenbeek? "Wat mij betreft ga ik gewoon keihard door. De Diepenbekenaar mag mij alle vragen stellen die hij wil. Zolang dat dat beleefd gebeurt. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken."

Andere taal was gisteren te horen bij Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Die zei in het verkiezingsprogramma "Iedereen kiest" dat Vereeck nu terughoudend campagne zal voeren. "Als er tijdens de verkiezingcampagne met één van onze 5.800 kandidaten iets gebeurt, speelt bij ons de deontologie en dan zeg je ‘een stap achteruit’ zodat al die andere kandidaten het wel nog heel goed kunnen doen."

Lokale afdeling Diepenbeek behoudt lijst

Nadat het nieuws gisteren bekend raakte, is er meteen een vergadering bijeengeroepen van de lokale afdeling van Open VLD Diepenbeek. Ook Vereeck zelf was daar aanwezig. “Hij heeft op alle vragen open en direct geantwoord,” zegt de voorzitter van Open VLD Diepenbeek Willy Blendeman. “We hebben toen unaniem besloten dat we het volste vertrouwen behouden. Wij gaan dus gewoon door met onze campagne. De lijst wordt niet meer veranderd.”

We hebben unaniem besloten dat we het volste vertrouwen behouden.

Blendeman vraagt zich wel af wat het precies betekent om zich terughoudend op te stellen, de oproep van Rutten naar Vereeck toe. “Ik kan me voorstellen dat ze dat graag zou hebben, maar wat is terughoudendheid," zegt de lokale voorzitter. "Er zullen niet meer veel publieke optredens, zoals debatten, zijn deze laatste dagen. Maar wat op straat komen of mensen bezoeken betreft, daar kan ik geen oordeel over vellen."

De voorzitter van Open VLD Diepenbeek benadrukt tot slot ook de verdachte timing van dit alles. “Er is duidelijk sprake van een beschadigingsoperatie. We gaan die zo snel mogelijk inperken.”

Beluister het interview met Lode Vereeck:

Beluister het interview met Willy Blendeman (Open VLD Diepenbeek):

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'