"Ik heb dingen meegemaakt die een kind niet zou mogen zien"

7 juni 2018
Wesley Sonck groeide op in het café van zijn moeder. Dat was niet altijd een ideale omgeving voor een kind, zegt hij. Maar toch zou hij die tijd nooit willen omruilen voor iets anders, want hij heeft er een geweldige tijd beleefd.

“Op café heb ik dingen meegemaakt als kind die ik eigenlijk niet had mogen zien”, zegt Wesley Sonck in ‘De Bende van Annemie’. In die tijd mocht er nog gerookt worden op café, dus als kind rookte hij passief mee. "Op café kom je verschillende taferelen tegen zoals mensen die vechten, en een grote alcoholconsumptie enzovoort”, zegt de ex-Rode Duivel. Soms werd het avondeten om half 6 geserveerd, andere keren om 10 uur. “Ons moeder kookte als ze tijd had en als kind vond ik dat allemaal heel normaal.”

Altijd voetballen

Wesley was nog geen 9 maanden oud toen hij al tegen een tennisbal trapte. Als het slecht weer was, voetbalden hij en zijn broer Kevin gewoon binnen. “Binnen heb ik veel glazen doen sneuvelen.” Ook buiten voor de garagepoort werd er een potje gevoetbald. “De garagepoort was ons doel en een meter ernaast was wel het raam van het café. Die is ook vaak gesneuveld geweest.”

Op zijn 19de werd Sonck professioneel voetballer. Café Madelon heeft hem uiteindelijk gemaakt tot wie hij vandaag als persoon is. “Tot mijn 19de heb ik nooit een druppel alcohol gedronken, nooit gerookt en ik heb de pest aan vechten.” Hoewel hij opgroeien in het café van zijn moeder geweldig vond, dacht hij als profvoetballer: “Dit is niet de juiste omgeving om op te groeien.”

Tot mijn 19de heb ik nooit een druppel alcohol gedronken, nooit gerookt en ik heb de pest aan vechten.

Mondig kind

Zondagmorgen kwam iedereen altijd kaarten en speelde hij en zijn broer gewoon mee met de volwassenen. “Bij het kaartenspel 'Belote' zag je mensen valsspelen en elkaar tekens geven.” Het heeft Wesley voor een deel mondig gemaakt, want je moest je mannetje kunnen staan tijdens het spel!

Het had zijn voor- en nadelen. “Je bent mondig op een leeftijd waar het niet zou mogen. Later kan het negatief uitdraaien, omdat je dingen vanuit je hart zegt en sommige mensen kunnen dat negatief opnemen.”

Toch zou hij die tijd nooit willen omruilen voor iets anders, want hij heeft er een geweldige tijd beleefd. Elke dag was er veel volk en waren er veel kinderen om mee te spelen. Ook zijn Wesley en Kevin vroeg zelfstandig geworden en dat vindt hij wel mooi meegenomen.

Radio 1 Select