“Ik heb dit werk onderschat”

24 februari 2019
Vanavond start de quiz 'Twee tot de zesde macht' opnieuw op Eén. Uw presentator is Jeroen Meus.

“Een quiz presenteren is een totaal andere discipline dan koken voor tv”, zegt Meus. “De vraag van de VRT was al eerder gekomen om iets anders te doen, maar toen dacht ik: ‘schoenmaker, blijf vooral bij je leest’. Maar mijn leest is ondertussen tv-maker geworden.”

“De kloof tussen mij en Twee tot de zesde macht is niet zo groot. Als je kok bent, wil je ook wel eens voor een driesterrenrestaurant gewerkt hebben. En dat zit ik bij Twee tot de zesde macht op het hoogste schavot. TV-makers vechten voor die zondagavond, en dat mag ik nu ook doen. Ik heb niet getwijfeld.”

Een quiz presenteren is veel meer dan vragen aflezen

Meus had het werk voor de quiz ‘onderschat’. “Vragen aflezen leek mij niet al te moeilijk”, lacht hij. “Maar het is veel meer dan dat: je bent ceremoniemeester, en moet ook de spelregels in de gaten houden. Het is echt een heel andere discipline, maar het is verslavend.”

Bij de opnames van de eerste aflevering, die vanavond te zien is, was Meus heel zenuwachtig. “Maar mijn trucje is om net voor de opnames naar muziek te luisteren die ik mooi vind. En dan spring ik het podium op.” De herwerking van de vier seizoenen van Max Richter vindt Meus bijvoorbeeld bijzonder knap.

Bart De Pauw

Meus volgt Bart De Pauw op, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. “Een restaurant belde mij ooit eens op omdat ze plots zonder kok zaten. Ik heb daar op één weekend tijd een volledig nieuw menu samengesteld, met een fantastische ploeg. Bij Twee tot de zesde macht wil ik hetzelfde doen.” Over de zaak zelf wil Meus zich niet uitspreken.

Herbeluister

Lees ook