"Ik heb drie kolonies mieren als huisdieren"

10 januari 2018
Christophe Busch
Christophe Busch is directeur van het Holocaust- en mensenrechtenmuseum Kazerne Dossin. Maar in zijn vrije tijd houdt hij zich met iets heel anders bezig... Busch houdt in zijn huis drie kolonies levende mieren.

Christophe Buschs liefde voor mieren is begonnen via zijn onderzoek naar patronen in het gedrag van vele duizenden mensen. Via dat onderzoek is hij terechtgekomen bij sociale insecten, waaronder mieren.

"Als we een mier zien lopen in de tuin, dan zien we maar één miertje bewegen. Maar als je die thematiek verder bestudeert, merk je dat een kolonie eigenlijk één dier is. Die dieren bestaan uit honderden onderdelen waarin de koningin de levensduur bepaalt", zegt Busch in 'De Bende van Annemie'.

Busch heeft zelf meer dan duizend mieren in huis. Eén van zijn mierenkolonies bestaat uit Australische tropische boommieren. "Die zitten in een exotische boom en wonen daar. De boom staat op een grote schotel met water zodat de mieren niet weg kunnen vluchten."

De mierenboom staat in de living en verhuist binnenkort naar mijn kantoor

Volgens Busch is één enkele mier waardeloos op het vlak van intelligentie. "Maar via hun feromonen wordt een communicatienetwerk gevormd. En door dat netwerk ontstaat er een grote intelligentie. Elke kolonie vertoont bovendien eigen gedrag."

Af en toe zit ik uren te kijken naar mijn mieren

De dieren kan je gewoon in een mierenwinkel kopen, zoals 'Antstore' in Berlijn. Die winkel bevindt zich niet toevallig in Duitsland want daar wonen veel mierenverzamelaars. "De kostprijs hangt enorm af van het type mieren. Europese mierensoorten kan je hier opgraven. Maar als je meer naar de heel speciale, exotische soorten gaat - zoals de kogelmier - dan loopt de prijs snel op." 

600 mieren ontsnapt

Zijn de dieren ook makkelijk te houden als huisdieren? "Ja, als je een aantal cruciale beschermende maatregelen treft zodat ze niet uit het formicarium geraken." Zelf heeft Busch wel al te maken gekregen met een ontsnapte boommierenkolonie. "Er zaten 600 mieren op het plafond in plaats van in de boom. Het heeft mij twee uur gekost om alle dieren met een speciale pincet terug in de boom te plaatsen."

Ook in de ontsnapping van zijn kolonie ziet Busch een bewijs van de intelligentie van mieren: "dit toont aan dat mijn ontsnappingsmaatregelen niet voldoende waren om hun zwermintelligentie te omzeilen".

Lees ook