"Ik heb een heel goed oog in wat er nu in Antwerpen gebeurt met Jinnih Beels"

1 mei 2018
SP.A-boegbeeld en burgemeester van Leuven Louis Tobback ziet in de Antwerpse lijsttrekker Jinnih Beels een geschikte uitdager voor Bart De Wever, ook al heeft ze geen partijkaart. "Ik sluit niet uit dat ze burgemeester wordt", zegt hij in De Ochtend.

De Antwerpse SP.A heeft een bijzonder woelige periode achter de rug door de heisa rond Tom Meeuws. Maar Louis Tobback ziet de toekomst positief in. Hij ziet in lijsttrekster Jinnih Beels iemand die het vertrouwen kan winnen van de kiezers die een ander beleid willen.

"Ik heb een heel goed oog in wat er nu in antwerpen gebeurt", zegt Tobback. Dat Beels als onafhankelijke de lijst trekt, vindt hij geen probleem. "Ze hebben iemand gehad die een partijkaart had, maar die geen socialist was (Tobback noemt geen naam, maar lijkt te verwijzen naar oud-burgemeester Patrick Janssens, red.) en nu hebben ze iemand die geen partijkaart heeft, maar wel een socialiste is in alles wat ze zegt en doet."

Beels is volgens Tobback een betere uitdager voor De Wever dan Groen-lijsttrekker Wouter van Besien. "Ik denk dat ze een veel sterkere persoonlijkheid is", zegt de SP.A'er. Hij sluit niet uit dat ze burgemeester wordt. "Kris Peeters had daarvoor in aanmerking kunnen komen, maar hij heeft zijn kans verbrod op een manier die ik nog altijd probeer te begrijpen. Ik wist niet wat ik hoorde toen dat nieuws kwam."

Ik denk dat Jinnih Beels een veel sterkere persoonlijkheid is dan Wouter Van Besien

"Je moet de boodschap duidelijk formuleren"

Tobback erkent dat zijn partij het moeilijk heeft, maar spreekt op deze 1 mei, de socialistische feestdag, tegen dat de boodschap op zich niet meer zou aanslaan. "Je moet het duidelijk formuleren. Het is juist dat we na 25 jaar regeren in een positie zaten waarin men altijd maar terugkwam met het verhaaltje dat het allemaal de fout is van de socialisten."

"Toen ik oppositie begon te voeren hadden we al oppositieperiodes achter de rug. Er was een voortdurende afwisseling tussen meerderheid en oppositie. We hadden een zekere training in het oppositievoeren. Na 25 jaar heb je die reflex niet meer en moet je die terug aankweken. Ik denk dat het op dit moment al een heel stuk beter gaat. Dat bewijst het optreden rond de F-16's, de Kaaimantaks, of nu de zorg."

80e verjaardag wenkt

Tobback is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer in Leuven. Hij geeft de fakkel door aan Mohamed Ridouani. Donderdag viert het SP.A-boegbeeld zijn 80e verjaardag. "Waarom word ik 80 en worden er zovelen 80 of ouder? Dat is de verdienste van de beweging", zegt hij.

"Als we vandaag een minder ongelijke samenleving zijn, als het verschil tussen arm en rijk kleiner is dan in de ons omringende landen, dan is dat onder meer omdat socialisten en vakbonden zwaar gewogen hebben op de samenleving, sociale zekerheid hebben mogelijk gemaakt en arbeidsomstandigheden hebben verbeterd."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook