"Ik heb een probleem, ik ben een stepslet"

18 december 2019
'De Wereld van Sofie' zocht vandaag naar dé producten van 2019. En als er nu één ding is waar je tegenwoordig over struikelt, dan zijn het wel de deelsteps. Snel, handig en goed voor het milieu. Winwinwin. Zou je denken. Maar niet iedereen is zo enthousiast. Zoals Elisabeth Lucie, columniste bij Knack.

Bekijk het volledige fragment:

DEELSTEPS

Ik ben Elisabeth en ik zou het graag hebben over een trend die de Vlaming het afgelopen jaar in de ban gehouden heeft. Opvallend veel van ons zijn er, onverwacht bijna, in meegezogen. Het is iets dat lang geleden al populair was, maar nu opnieuw een boost gekregen heeft. En nee, ik heb het niet over neonazisme, maar wel over steps. Meer bepaald elektrische deelsteps. Op de ladder van irritatie staan die net één trapje onder neonazisme en één boven Jeff Hoeyberghs – toch ook wel een redelijk sterke stijger op de ladder dit jaar.

Steps waren toch voorbij? Wat is het volgende? Deel-faxen? Deel-Flippo’s? Deel-Tamagotchi’s?

Allee, steps … Komaan mannekes. Wie heeft beslist dat dingen die populair waren in de jaren 90 plots terug moeten komen in een hip deel-jasje? Steps waren toch voorbij? Wat is het volgende? Deel-faxen? Deel-Flippo’s? Deel-Tamagotchi’s?

Ik vind dat die deelstepbedrijven verplicht zouden moeten worden om hun logo in Microsoft Word-art te maken. Als ge jaren 90 wilt doen, doe het dan tegoei. Er zijn ondertussen ook wel genoeg deelstepbedrijven by the way, dat mag stillekes aan stoppen. Bird. Lime. Circ. Zijn de Engelse vierletterwoorden ondertussen niet op? De grootste speler in Antwerpen, waar ik woon, is Bird. En ik had eigenlijk kunnen denken dat dat irritant ging zijn, want dat zijn vogels ook. En limoenen … En circussen!

Je kan gewoon niet meer buiten komen of je wordt bijna omvergereden door een aap op een step

Wat is er dan juist zo irritant aan, hoor ik u vragen. Je kan gewoon niet meer buiten komen of je wordt bijna omvergereden door een aap op een step, die aan exact 21.4 kilometer per uur naar zijn superhippe job aan het rijden is. Die steps staan op straat, op de stoep, voor garages, in keldergaten, ik heb er zelfs al ocharme één op een dakloze zien liggen! Toegegeven, die dakloze bleek achteraf gewoon een hipster te zijn die een klein dutje deed tussen het steppen door. Maar om het met de woorden van Filip Dewinter te zeggen: het had waar kunnen zijn!

Misschien nog een weetje over die 21.4 kilometer per uur: dat is nét, maar dan ook echt maar nét sneller dan de gemiddelde fietser rijdt. Dus als ik aan het fietsen ben, word ik regelmatig ‘voorbijgestoken’ door een stepper die 0.4 kilometer per uur sneller gaat dan ik en mij aan zo’n tergend traag tempo voorbijsteekt dat de mensen zouden kunnen denken dat wij samenhoren. En dat is nu wel echt het laatste dat ik wil.

Ja maar, hoor ik u opnieuw zeggen, is dat dan niet geweldig voor het milieu? Euh, nee? Die steps nemen niet eens auto’s weg. Ah neen, die deelstepgebruikers, of ook wel stepsletten, komen quasi volledig uit de groep mensen die de fiets naar hun werk namen. Die steps nemen geen auto’s weg, die nemen fietsen weg. En de wil om te leven.

Ken je het Koningin Astridplein? Het gekende, eeuwenoude plein in hartje Antwerpen, met het station, de Zoo, de Elisabethzaal, en sinds kort … PARKINGS VOOR DEELSTEPS. I shit you not, ze hebben er niet beter op gevonden dan PARKEERPLAATSEN TE SCHILDEREN OP HET LEGENDARISCHE ASTRIDPLEIN. Dan ben je toch totaal je verstand kwijt? Zijn we zot geworden of zo?

Echt waar, Vlaanderen, step ermee. Shit ik bedoel STOP. STOP ermee.

Wat is een euro om te starten?

En ze lokken je natuurlijk met schijnbaar aantrekkelijke prijzen. Want wat is uiteindelijk een euro om te starten? En dan slechts 20, 25 of 30 cent per gereden minuut? Peanuts. Tenzij je natuurlijk twee keer per dag, 6 dagen per week zo’n step gebruikt. Dan loopt de factuur rap op.

Neem nu het voorbeeld van een willekeurige factuur van iemand voor de maand november. Een slordige 124 euro en 30 cent. Om op een step te staan.

Hoe ik dat zo exact weet? Euhm … Ja … Wel … Oké het was mijn factuur. WANT JA IK GEBRUIK ZE OOK DIE STOMME STEPS. Dat is gewoon echt KEI leuk om te doen. En die staan overal! En met één handige duimbeweging en één keer duwen ben je vertrokken … Waarom zou je ooit nog fietsen in een wereld waarin de elektrische deelstep bestaat?

Echt waar Sofie, ik ben helemaal naar hier gestept van in Antwerpen, ik heb een probleem.

Ik ben Elisabeth en ik ben een stepslet.

Lees ook:

Radio 1 Select