"Ik heb er geen spijt van dat ik pas laat uit de kast gekomen ben"

25 maart 2018
Fotograaf en director of photography met wereldfaam Nicolas Karakatsanis kon pas heel laat, na een gestrand huwelijk met een vrouw, toegeven aan zichzelf dat hij homoseksueel is. “En eigenlijk heb ik daar geen spijt van.”

“Ik ben homoseksueel. Eigenlijk vind ik het wat vreemd om dat te zeggen”, getuigt Nicolas Karakatsanis in Touché.

“Ik ben pas heel laat uit de kast gekomen. Ik had reeds vermoedens rond mijn 16de of 17de, maar ik was pas dertig toen ik het zei. Ik was al getrouwd, had relaties met vrouwen achter de rug.”

“Eigenlijk heb ik daar geen spijt van. Ik zie dat meer als goede ervaringen die mij ook gemaakt hebben tot wie ik nu ben. Ik heb daar totaal geen problemen mee gehad.”

Volhouden

“Ik ging 30 worden en was net uit een relatie met een vrouw. Toen heb ik letterlijk tegen mezelf gezegd: hoe lang gaan we dat nog volhouden? Dat zogezegd niet weten.”

Dat zogezegd niet weten, hoe lang gaan we dat nog volhouden?

“Als ik een relatie had met een vrouw en ik was daar niet verliefd op, zei ik tegen mezelf dat die misschien nog niet de juiste persoon was. En die juiste persoon, die zou ik nog wel tegenkomen. Allemaal drogredenen en leugens voor mezelf.”

Pragmatisch

“Uiteindelijk heb ik heel gewoon heel pragmatisch aangepakt. Ik ging een paar beste vrienden bellen, mijn ouders bellen, en het gewoon zeggen. Dan was dat klaar.”

Homoseksualiteit is geen zware last die je heel je leven lang moet dragen

“En iedereen zei: ‘Oké, whatever, da’s goed hé.’ Dat maakte niemand iets uit. Voor hen was dat geen big news. Dat was dan zo. Ik heb dat ook altijd zo ervaren. Homoseksualiteit is geen zware last die je heel je leven lang moet dragen.”

Lees ook