Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De thuiskomers

"Ik heb geen echte thuis. Mijn thuis is waar ik samen met de kinderen ben"

di 26 dec. - 2:09

Sinds 2002 woont Patrick De Maeseneire in Zwitserland. Hij is er CEO van Jacobs Holding, het moederbedrijf van onder andere Callebaut. Maar net als vele Belgen die in het buitenland werken, komt ook hij graag naar huis met kerst.
Patrick De Maeseneire

Vandaag woont Patrick De Maeseneire, de topman van Jacobs Holding in Zwitserland, voordien ook in New York en Nederland. “Ik ben altijd gegaan waar het werk me bracht”, vertelt hij. “Ik heb dus geen echte thuis in die zin. Mijn thuis is waar ik samen met de kinderen ben.”

Die kinderen wonen in België, dus komt De Maeseneire regelmatig terug naar België. “Inmiddels zijn er ook twee kleinkinderen, die wil je af en toe ook zien.”

Thuisloos?

Voelt de topmanager zich bijgevolg Belg, Zwitsers of eerder thuisloos? “Thuisloos dan (twijfelt). Ik voel me vooral Europeaan. Dit jaar deed ik een aanvraag voor een Zwitsers paspoort. Daar moet ik mijn Belgische niet voor opgeven, dat zou ik niet graag doen, want ik hou van de twee nationaliteiten.”

Bij die aanvraag komt nog heel wat kijken. “Het duurt vijftien jaar, je moet vijf jaar in dezelfde gemeente wonen en twaalf jaar in het land zijn. Nu moet ik nog drie examens doen”, aldus De Maeseneire.

Ik voel me vooral Europeaan. Dit jaar deed ik een aanvraag voor een Zwitsers paspoort. Daar moet ik mijn Belgische niet voor opgeven, dat zou ik niet graag doen, want ik hou van de twee nationaliteiten

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? "Het zijn taalexamens en examens om te bewijzen dat je geïntegreerd bent. Ik heb zelfs een asieladvocaat genomen, die helpt daarbij (lacht).”

Die examens kunnen niet zomaar in één taal worden afgelegd, want ook Zwitserland is meertalig. “Je moet een examen doen op de gemeente, het kanton en op federaal niveau. Dat laatste kan ik gelukkig in het Frans doen, maar de examens bij de gemeente en het kanton, moeten in Zwitsers-Duits, dat is niet zo makkelijk.”

Herbeluister de uitzending:

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet