"Ik heb heel vaak gedaan alsof ik cocaïne snoof"

23 januari 2017
Faisal Chatar kennen we als dj Faisal, maar tegenwoordig ook als één van de zeven sidekicks in De Ideale Wereld. Hij vertelt dat het geen cliché is dat er drugs omgaat in het nachtleven. "Elk weekend zie ik van dichtbij hoe mensen reageren op drugs." Het jammerlijke vindt hij dat hij er ondertussen gewoon aan geworden is.

Vorig jaar speelde hij op een festival. Alle artiesten sliepen in hetzelfde hotel, en de organisatoren van het festival hadden er ook een soort artiestenlounge voorzien. "Ik wandelde daar op een avond binnen. Er waren overal hapjes, er was drank, zoals op elk ander feestje. Maar het strafste: in het midden van de kamer waren op een tafel allemaal lijntjes cocaïne uitgestald."

De verantwoordelijke zei: Hier zijn de drankjes, hier de hapjes, hier de cocaïne. Help yourself and have fun!

Faisal schrok ervan hoe doodnormaal iedereen het vond dat er cocaïne werd aangeboden. "Ik heb niet meegedaan. Ik ben wel al in de verleiding gekomen, heb al getwijfeld om het toch te proberen, maar heb teveel schrik om de controle te verliezen." Omdat hij niemand kende op het feestje en ook wist dat hij hen nooit meer zou zien, voelde hij zich ook niet verplicht tóch drugs te snuiven.

Als je dj bent, als je actief bent in het nachtleven, dan wordt het gewoon aangenomen dat je drugs neemt.

Vroeger voelde hij de groepsdruk soms in die mate, dat hij heel vaak deed alsóf hij cocaïne gesnoven had. "Dan legde ik mijn hoofd neer en veegde ik iets van de tafel en deed ik zo'n beetje vaag van 'voilà, 't is weg'." Tegenwoordig durft hij echter gewoon zeggen dat hij geen drugs gebruikt. "Als je nee zegt, voelen mensen zich automatisch een beetje aangevallen, denken ze dat je er een oordeel over velt. Maar dat is niet zo, ik wil niemand veroordelen die wél drugs gebruikt." Faisal beseft wel dat het een heel gevoelig onderwerp is. 

Hij heeft an sich geen probleem met eender welke drugs. "Mensen moeten kunnen doen waar ze zin in hebben, maar met mate." Alleen beseffen mensen volgens hem niet genoeg hoe problematisch of verslavend het soms kan zijn.