"Ik heb het gehàd met al die opinies in de kranten"

16 november 2017
Stijn Meuris
Stijn Meuris en zijn vriendin lezen minstens drie kranten per dag aan de ontbijttafel. Ze lezen alles op het obsessionele af. Maar Meuris merkt dat hij moe wordt van de meningen in de kranten. Hij heeft het gevoel voortdurend heen en weer geslingerd te worden.

"Ik lees ze wel allemaal, die opinies. Maar ik word er duizelig van." Stijn vindt dat er een overkill is aan goed geschreven opinies over wat er ook maar gebeurt in de wereld. "Ik heb er bijna genoeg van." Hij wil wel de feiten, en de omcirkelende reportages. Maar:

Ik heb er genoeg van 87 keer na mekaar te lezen hoe iets in mekaar steekt en vooral wat de diepere oorzaak daarvan is. 

Stijn vindt dat elke opinie, hoe verschillend ook, toepasbaar is op de feiten. "De totaalsom van al die verruimde blikken, is dat er geen blik meer is."
Hij vraagt zich dan ook af of er nog een àndere manier bestaat om nieuws te bejegenen, dan deze. 

Waar hij zich ook aan ergert, is hoe mensen in opinies ook benadrukken dat ze 'zich betrappen op een rechtse kant' en dat dat bijna 'gehighlight' wordt. "Ik heb absoluut een linkse, rechtse en een middenkant", vertelt Stijn. "Wij zijn zo: we hebben een soort gezond verstand en aan welke kant van het politieke spectrum dat zich bevindt, interesseert me niet meer."

Als nieuwsklant word ik voortdurend heen en weer geslingerd. 

Anderzijds wil Stijn ook benadrukken dat we een heel gedegen, 'gezond verstand'-pers hebben. "We hebben media die de middenweg een beetje bewandelen", zegt Stijn, en dat vindt hij absoluut een goede zaak. 

Als hij dan toch één krant moet kiezen, dan kiest Stijn De Tijd. "Dat is die krant die niemand leest." En toch leest hij die krant erg graag. "Heeft zowel te maken met de visuele kant, als met de inhoud." Alleen met de beursberichten heeft Stijn weinig. "Ze slagen er wel vaak in een onderwerp anders te benaderen. Of ze leveren zélf een nieuw item, doen aan onderzoeksjournalistiek. Wie doet dat nog?"