"Ik heb het gevoel dat we in Europa onze verwondering wat kwijtgespeeld zijn"

25 augustus 2018
Katrien Pauwels is samen met haar man oprichter van OR Coffee, een Belgische koffiebranderij. Koffie brengt haar de wereld rond, vertelt ze in "Globetrotters". Ze reisde voor haar job dan ook al vaak naar koffieplantages in Rwanda, Burundi en Congo. Daarnaast organiseert Katrien jaarlijks een reis naar Rwanda voor een groepje Belgen. Ze doet dat met het doel om mensen te tonen welk hard werk er achter het maken van koffie schuilgaat.

"Ik zie de Belgen die met mij meereizen naar Rwanda echt veranderen tegen het einde van de week. In Afrika leer je jezelf namelijk in vraag stellen omdat alles er zo anders is. De zorgen die wij ons hier dagdagelijks maken zijn van een andere grootteorde dan die in Afrika", vertelt Katrien Pauwels, medeoprichter van OR Coffee, in "Globetrotters". 

Rwandese koffieboeren drinken zelf geen koffie

Wat zeer opmerkelijk is, is dat de lokale boeren waarmee Pauwels in Rwanda samenwerkt geen koffie drinken. "Zij plukken de koffievruchten en die vruchten worden nadien verwerkt. Maar verder hebben ze weinig gevoel en connectie met koffie. De boeren daar zijn vooral theedrinkers en lusten zelfs geen koffie. Ze vinden het vreemd dat wij in Europa koffie drinken en dat lekker vinden."

Hart veroverd door Congo

Pauwels reist ook vaak naar Congo en dat land heeft haar hart veroverd. "De Congolezen zijn ongelofelijk. De mensen zijn zo moedig en staan vrolijk in het leven. Ze verwonderen zich over de kleine dingen, het alledaagse. Ik heb het gevoel dat wij dat hier in België of Europa misschien wat kwijtgespeeld zijn. We moeten - bij wijze van spreken - al bijna met een parachute van de maan springen om nog verwonderd te zijn. Nochtans gebeuren er zo veel fantastische dingen en toch hebben we een beetje de attitude 'been there, done that'. Dat vind ik jammer", geeft Pauwels toe.

In Congo zijn mensen heel gemotiveerd. Voor hen is er maar één weg: de weg vooruit 

Wanneer ze in Congo is, bezoekt Pauwels koffieplantages. De koffie is er op dit moment echter van onvoldoende kwaliteit, zegt ze. "Eén van de redenen daarvoor is dat Congolezen vaak zelf geen koffie drinken. Bovendien hebben ze meestal nog nooit goede koffie gedronken want de kwalitatieve koffie die men er produceert, wordt geëxporteerd. De Congolezen krijgen dan de koffie van lage kwaliteit." 

"De inwoners weten ook niet wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt met koffie. Zij kunnen zich niet voorstellen dat wij in ons land soms tot vier euro betalen voor een kopje zwart goud. Ook met koffiebars zoals wij die kennen, is de Congolese bevolking totaal niet bekend."

Afrikaanse koffieboeren op bezoek in België

Katrien nodigt af en toe ook Afrikaanse koffieboeren bij haar thuis uit in België. Ze logeren dan bij haar gezin in Erpe-Mere en draaien er mee in een doorsnee Vlaams huishouden. "Aan het einde van hun bezoek in België willen ze eigenlijk het liefst gewoon terug naar huis. Dan zeggen ze dat ze nooit in België zouden willen wonen. Ooit heeft één van mijn gasten, Abdul, het eens mooi verwoord: 'In België hebben jullie alles maar jullie zijn vergeten hoe jullie moeten leven'. Vanuit hun standpunt vind ik die uitspraak de nagel op de kop", aldus Pauwels. 

Lees ook