"Ik heb liever een paar mieren dan één vlieg in mijn huis"

24 juli 2019
Radio 1
Bioloog aan de UGent Thomas Parmentier vertelde in #weetikveel over mieren. Volgens hem worden de dieren meestal in een slecht daglicht gesteld. "Nochtans zijn het heel fascinerende insecten die ons heel wat kunnen leren."

Het is een misvatting om te denken dat het vuil is om mieren in je huis te hebben. Mieren zijn namelijk heel propere insecten die elkaar voortdurend poetsen. Dat zegt bioloog aan de UGent Thomas Parmentier in #weetikveel.

Als ik kan kiezen tussen één vlieg en een paar mieren in m'n huis, dan is de keuze snel gemaakt

Waarom zijn mieren eigenlijk zo proper? Parmentier verklaart: "Ze leven in de bodem en staan bloot aan allerlei infecties van schimmels of bacteriën. Het unieke aan mieren is dat ze een klier hebben die antibiotica produceert tegen die schimmels. Bovendien poetsen mieren elkaar voortdurend."

Chemische signalen

Doordat mieren onder de grond leven, verloopt hun belangrijkste communicatie via chemische signalen. "Het visuele aspect is van onderschikt belang terwijl hun geurorgaan wel zeer belangrijk is. Elke kolonie mieren heeft namelijk een unieke parfum op hun huid. Die parfum bestaat uit een samenstelling van verschillende vetten. Wanneer mieren elkaar tegenkomen, tasten ze met hun antennes meteen de huid van een andere mier af. Als die geur niet overeen komt met hun eigen geur dan gaan ze met elkaar in gevecht."

Lees ook

Lijst van artikels

Radio 1 Select