"Ik heb moeite over te schakelen van holbewoner in een studio naar het spelen voor een groot publiek"

3 februari 2022
Radio 1
In ‘Belpop Helden’ brengen vijf artiesten een muzikaal eerbetoon aan een Belgische artiest. Yong Yello brengt een eerbetoon aan Hugo Raspoet: "Op het hoogtepunt van zijn carrière is hij plots gestopt. Hoewel dat mijn hart breekt vind ik dat ergens ook wel mooi."

Yello Staelens, alias Yong Yello, staat stil bij de opmerkelijke carrièreswitch van Vlaams kleinkunstzanger en gitarist Hugo Raspoet. Ondanks het grote succes van zijn klassieker ‘Helena’ nam Raspoet in 1973 abrupt definitief afscheid van de muzikale scene. Raspoet zat naar eigen zeggen niet te wachten op “bakvissen van 15, 16 jaar” en hield het al snel voor bekeken. Hij keerde terug naar de BRT en wijdde zich aan zijn job als vertaler van ondertitels.

"Mensen gaan er van uit dat als je graag muziek maakt, je die automatisch graag brengt voor een groot publiek", vertelt Yello. Hij kan begrip opbrengen voor het plotse afscheid van Raspoet, die optreden niet meer zag zitten.

Voor een groot optreden ervaart Yello best wel wel stress: “Ik zit heel graag alleen in mijn studio. Maar ik zou het optreden ook niet kunnen missen.”

ik zit heel graag alleen in mijn studio. Maar ik zou het optreden ook niet kunnen missen.

Desalniettemin vindt hij het bijzonder jammer dat Raspoet zijn gitaar aan de wilgen hing.
“Waarom ben je nu gestopt? Waar had je het moeilijk mee?”, vraagt hij zich rappend af in zijn eerbetoon.

Luister hier naar zijn muzikaal eerbetoon

Meer belpop