"'Ik heb niet gelogen, ik heb mij vergaloppeerd': dat is het eufemisme van het jaar"

5 februari 2019
© Radio 1
Kan Joke Schauvliege aanblijven na haar speech? Rik van Cauwelaert heeft alweer een messcherpe analyse klaar.

In een nieuwjaarstoespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat suggereerde Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) dat ze "weet wie er achter de klimaatbetogingen zit, Staatsveiligheid heeft dat ook bevestigd". Ondertussen kwam ze op die woorden terug: Schauvliege geeft nu toe dat ze nooit rechtstreeks contact gehad heeft met de Staatsveiligheid over de klimaatmarsen van de laatste weken. "Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb mij vergaloppeerd", zei ze daarover in ‘De Ochtend’.

(Lees verder onder de video)

Hoe moet het verder met Joke Schauvliege? “Ze zegt dat ze geen rechtstreeks contact heeft gehad met de Staatsveiligheid. Onrechtstreeks dus misschien wel, maar dat moet ze dan durven bevestigen. Maar dat doet ze blijkbaar niet” reageert Rik Van Cauwelaert in ‘Nieuwe Feiten’. “ En ondertussen heeft de Staatsveiligheid zelf, zeer tegen haar gewoonte in, gezegd dat ze geen contact hebben gehad hierover. Dat is dan een leugen, en daar moet je als politicus normaal voor boeten.”

"Eigenlijk moet je als minister hier ontslag voor nemen"

Rik Van Cauwelaert verwijst ook naar Leo Delcroix. “Die had gelogen over het feit of hij al dan niet een villa had in het zuiden van Frankrijk. In vergelijking hiermee was dat een leugentje. Dit hier is een leugen die in het openbaar is uitgesproken, en waar men een dienst van de overheid, ten onrechte, bij heeft betrokken. Daar kan je niet omheen. Eigenlijk moet je als minister hier ontslag voor nemen, maar dit ligt wat moeilijk in de huidige omstandigheden: we zijn vier maanden voor de verkiezingen, en Joke Schauvliege is lijsttrekker.” Van Cauwelaert ziet ook dat Geert Bourgeois (minister-president van de Vlaamse Regering) zeer mild reageert.

CD&V-voorzitter Wouter Beke moet als voorzitter afwegen hoe groot de schade is, zegt Van Cauwelaert. Misschien zegt hij dat het beter is dat ze nu aftreedt, en hoopt hij dat men het dan min of meer vergeten is tegen mei. Anders gaat de oppositie dat natuurlijk blijven oprakelen. "Dit zal telkens in elk debat voor de voeten gegooid worden.”

Kan Schauvliege na de verkiezingen nog een mandaat opnemen? “We hebben nog gezien dat politici die ontslag hebben moeten nemen wegens een incident teruggekeerd zijn. Maar ik denk niet dat ze minister zal worden voor Omgeving, Natuur en Landbouw.”

Scoren bij de boeren

Schauvliege haalde in 'De Ochtend' aan dat ze ook maar een mens is. Wat kan er in haar omgegaan zijn tijdens de speech? “Ze wilde scoren bij de boeren, dat is duidelijk” zegt Van Cauwelaert. “Maar dan zeggen: ik heb niet gelogen, ik heb mij vergaloppeerd. Dat is het eufemisme van het jaar.”

Beluister het integrale gesprek:

Lees ook: