"Ik heb schrik om op mijn bakkes te krijgen"

19 april 2017
Zwerfvuil en sluikstorten blijft een groot probleem in ons land. Paul Michiels, al 30 jaar zanger bij Soulsister, is erg begaan met de problematiek. Zelfs een sigarettenpeuk op de grond vindt hij er een te veel. Maar er iemand op aanspreken vindt hij een brug te ver. Uit schrik om ‘op zijn bakkes te krijgen’.

Hij heeft als kind nog het openbaar stort meegemaakt. Vuilniswagens van overal kwamen hun afval daar brengen. Van verbrandingsovens was nog geen sprake. Kinderen zochten daar naar bruikbare dingen, zoals je nu in Afrika op televisie ziet.

Met handschoenen en tangetjes gewapend raapt hij geregeld in zijn gemeente vuilnis op. Maar het is slechts een doekje voor het bloeden. Hij denkt dat sommige het opzettelijk doen. "Ah, de mannen zijn aan het opkuisen, we zullen er nog eentje bijgooien", meent hij dat mensen denken. "Mijn kinderen werpen niks weg. Het is een kwestie van opvoeden."

Mijn kinderen werpen niks weg. Het is een kwestie van opvoeden.

Ooit was Paul Michiels in Hong Kong. "En als men je daar betrapt op het weggooien van vuilnis, moet je een fluo hesje aantrekken en hele dag zwerfvuil oprapen als straf."

Radio 1 Select